Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Natuur&Milieu: 'Geheime studies Bayer naar bijengif moeten openbaar'

Het gewasbeschermingsmiddel Imidacloprid is voor bijen vermoedelijk schadelijker dan wat het College Toelating Gewasbescherming (CTGB) en chemiebedrijf Bayer beweren. Dat concludeert Natuur & Milieu na inzage in ongepubliceerde studies van Bayer die de risico's van Imidacloprid voor bijen analyseren. De studies moeten openbaar zijn om de risico's van het middel goed te kunnen beoordelen, bepleit Natuur & Milieu.

Sijas Akkerman, hoofd voedsel van Natuur & Milieu: "De beoordeling van het CTGB is flinterdun. De proeven van Bayer vinden plaats onder ideale omstandigheden en hebben te weinig met de praktijk te maken." Zo wordt in de proeven alleen gebruik gemaakt van sterke en gezonde bijen en wordt vooral gekeken naar onmiddellijke bijensterfte en niet naar zieke bijen die later doodgaan. De meeste onderzoeken duren maar een paar dagen waardoor langere termijn effecten buiten beeld blijven. Verder gaat het CTGB steeds uit van het zeer nauwkeurig opvolgen van de gebruiksaanwijzingen op het etiket terwijl dat in de praktijk vaak niet gebeurt.

Studies nog even geheim

Woensdag 10 april heeft de rechter in een kort geding van de Bijenstichting geoordeeld dat Bayer zijn studies nog niet openbaar hoeft te maken en mag wachten tot de uitspraak in de bodemprocedure. Deze komt naar verwachting in juni.

Sijas Akkerman: "Deze zaak loopt al anderhalf jaar en intussen wordt het middel nog volop gebruikt. Het Europese Hof heeft voor Propamocarb - een ander gewasbeschermingsmiddel - reeds gevonnist dat dergelijke studies openbaar horen te zijn om wetenschappelijk onderzoek en beoordeling mogelijk te maken. Volledige en openbare informatie is noodzakelijk om de risico's van dit middel goed te kunnen beoordelen, ook in de praktijk. Er staat veel op het spel, want zonder bijen hebben we geen bestuiving en komt de voedselvoorziening in gevaar." 
Publicatiedatum: