Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Terug naar gangbaar of investeren in nieuwe stal is geen optie"

Bio-melkveehouder Hooghiemster stopt vanwege grupstalverbod

Tholen - Biologisch melkveehouder Nico Hooghiemster uit het Friese Reduzum zal in de loop van dit jaar zijn bedrijf beƫindigen. Hij ziet zich genoodzaakt om dit besluit te nemen in verband met een verbod op het houden van melkkoeien in een grupstal, dat vanaf het komende jaar voor biologische melkveebedrijven zal gaan gelden. "Mijn man wordt komende zomer 62 jaar en we hebben geen opvolger. Daarom is het voor ons geen optie om nog te gaan investeren in een hele nieuwe stal", geeft zijn vrouw Froukje aan.

Nico en Froukje zien het ook niet zitten om nog een paar jaar over te stappen naar een gangbare bedrijfsvoering. "Gangbaar doen we gewoon niet. We hebben er in 1999 bewust voor gekozen om biologisch te gaan werken, dit omdat we al heel dicht tegen de bio-werkwijze aanzaten. Ook het financiƫle plaatje was aantrekkelijk, aangezien we maar 40 koeien houden. En het is natuurlijk ook een stukje idealisme. De knop moet om als je voor de biologische werkwijze kiest en als die eenmaal om is kan je niet meer terug", zo licht Froukje toe.

Op het bio-melkveebedrijf in Reduzum worden Fries-Hollandse koeien gemolken en gefokt. "Daarin hebben wij een vooraanstaande positie in heel Nederland. Ook is het bijzonder dat de koeien bij ons nog op een Friese stal staan. Ze staan zogezegd met 'de kop tegen de muur'. Er is nu echter besloten dat de koeien vanaf begin volgend jaar niet meer aangebonden mogen worden."


Foto: Gineke Mons

Ze geeft aan dat zij niet de enige zijn met dit probleem. "Er zijn wel meer biologische boeren die door de verandering in de regelgeving in het nauw komen. Onlangs bleek tijdens een vergadering van Natuurweide dat meer dan 30 bio-melkveehouders nog werken met een grupstal. Natuurweide gaat de politiek nog benaderen, maar dat lijkt mij te laat."

Volgens Froukje is de belangrijkste reden voor de regelverandering dat dit het dierenwelzijn te goede zou komen. "Hier ben ik het niet mee eens. Ik zou liever hier bio-koe zijn dan op een andere veehouderij. Met deze opzet kunnen we de koeien individueel aandacht geven en verzorgen. We zien eerder als er iets mis is en kunnen dit gelijk aanpakken. De koeien liggen dik in het stro en de maten van de stallen voldoen aan de bio-regelgeving. Daar komt bij dat wij een ligboxstal ook nooit mooi hebben gevonden."

Zodra het kan gaan uiteraard ook de koeien op het melkveebedrijf van Hooghiemster naar buiten. Froukje verwacht dat volgende week het goede moment daarvoor aangebroken is.

Voor meer informatie: [email protected]