Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Proef met kalveren in de wei

Koeiendans Hoeve Biesland voor het eerst open voor publiek

Tholen - Op 6 april mochten de koeien van Hoeve Biesland in Delfgauw de wei weer in. Melkveehouder Jan Duijndam geeft aan dat de biologisch-dynamische boerderij voor het eerst ook publiek uitgenodigd had voor de 'Koeiendans'. "We konden op redelijk veel belangstelling rekenen. Ik schat dat er zo'n 150 tot 200 man op af is gekomen", aldus Jan.

De melkveehouder wilde op deze manier ook burgers bij het evenement betrekken. "Voorheen kwamen er vooral kranten en andere media naar onze boerderij. Nu mochten we ook vrij veel burgers verwelkomen. Het is leuk om hen op deze manier iets meer uitleg te kunnen geven over de biologisch-dynamische werkwijze. Ook kon ik hen duidelijk maken waarom het zo belangrijk is om de koeien nu al naar buiten te laten gaan, ondanks het feit dat er nog weinig gras in de wei te vinden is."

Jan vertelde de bezoekers onder meer dat de koeien in eerste instantie op alle percelen mogen grazen. In de komende periode gaan steeds 1 of 2 percelen per week dicht. "Dit doen we speciaal voor de weidevogels. Uiteindelijk krijgen de koeien de beschikking over 5 hectare met grasland."


Deze foto werd door Joyce de Haan op Twitter gezet.

Op Hoeve Biesland loopt momenteel een proef met kalveren bij de koe. "Daarover heb ik de bezoekers ook geïnformeerd. Vanaf augustus zullen ze dit fenomeen in de polder gaan zien. We hebben dit al uitgetest met de laatste twee koeien die gekalverd hebben en willen het zeker voortzetten." Jan heeft twee belangrijke redenen hiervoor: "We krijgen zulke leuke reacties op de kalveren bij de koe en het past erg goed bij de bio-dynamische werkwijze. De biologisch-dynamische werkwijze is anders en dat kunnen we op deze manier echt profileren. Het is belangrijk om het natuurlijke gedrag van de dieren te stimuleren."

Jan kiest er bewust voor om ongeveer elke twee maanden een activiteit te organiseren. Zo zijn de 'Biesland Dagen' in het eerste weekend van september erg populair. "Hier komen duizenden mensen op af." Op 21 april staat een weidevogelexcursie op Hoeve Biesland op de planning. "Dit alles is erg leerzaam voor de mensen en hiermee stimuleren we op een ludieke manier de stad-landrelatie."

Voor meer informatie:

Jan Duijndam
Hoeve Biesland
Bieslandseweg 1
2645 BM Delfgauw
0152 125634
[email protected]
www.hoevebiesland.nl