Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Halm-muesli's verpakt in vergankelijke plastics met toekomst

Twee mueslisoorten van graanpletterij De Halm zijn sinds kort in een speciale composteerbare folie verpakt. Op de website staat deze uitgebreide toelichting op het ontwikkelproces:

Waarschijnlijk is het u niet opgevallen. Daarom wijzen we u hier op de nieuwe verpakkingsfolie voor onze producten met de oranje en rode buikband: de muesli's en krokante muesli's. Een composteerbare folie gemaakt van polylactic acid (PLA) uit suikers. Een volledig afbreekbare bioplastic. Volgens Patrick Gerritsen van leverancier Bio4Pack heeft De Halm opnieuw een duurzaamheidssprongetje gemaakt.

Op het internet woeden heftige discussies over het al dan niet duurzaam zijn van bioplastics. De beste tegenargumenten uit die twistgesprekken legden we voor aan Patrick Gerritsen. Deze empathische ambassadeur van bioplastics liet zich echter niet uit het veld slaan: "Hernieuwbare kunststoffen hebben de toekomst. Binnen nu en tien jaar zal met 25% een substantieel deel van de verpakkingsfolies hernieuwbaar zijn."



Suiker

Zijn collega, Heike Koch, zit al sinds 1995 in de bioplastics en zelf maakte hij in 2000 zijn entree in het vakgebied dat zich profileert als duurzaam. "Voor ons als kunststofproducent betekent duurzaamheid vooral dat we weg moeten van fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Van elke vier vaten aardolie wordt er maar een teruggewonnen. De kunststoffen voor onze folies zijn volledig hernieuwbaar: ze komen uit de koolstofkringloop en gaan er ook weer in terug."

PLA wordt gemaakt van plantaardige suikers, veelal uit mais gewonnen. Planten betrekken hun koolstof als CO2 uit de atmosfeer. Uiteindelijk komt deze koolstof ook weer als CO2 terug in de atmosfeer. Per saldo wordt er dus geen extra koolstof toegevoegd aan de koolstofkringloop, zoals met kunststoffen uit fossiele brandstoffen wel het geval is. PLA is zogezegd klimaatneutraal.

Wieg tot wieg

De kunststoffen die Bio4Pack verwerkt zijn wereldwijd als enige 'cradle to cradle' gecertificeerd. "En feitelijk geldt dat voor ons hele product", zegt Patrick, "dus ook het drukwerk. De inkten die wij gebruiken zijn oplosmiddelenvrij." Toch durft hij te relativeren:

"Vooropgesteld, maar onder voorbehoud: de beste verpakking is geen verpakking. Onze folie is een goed alternatief. Toch is PLA niet altijd de beste oplossing, zeg ik eerlijk. De dunste zetmeelgebaseerde folie is 13 micron dik. HDPE wordt geleverd vanaf 7 micron, dunner dus, en zal daarom in bepaalde gevallen de beste oplossing zijn. Wist je trouwens dat komkommers eerder bederven als ze niet verpakt worden? Zelfs een PVC-folie zou hier duurzamer zijn dan geen folie."

Lastig

De kritiek op het gebruik van landbouwproducten voor kunststof verpakkingsmateriaal, en dus niet voor het voeden van mensen, vindt Patrick niet terecht. "Slechts een klein deel, 0,2%, van de industriële maisproductie wordt gebruikt voor de kunststofindustrie. Het voedingsprobleem betreft de verdeling: in Westerse landen is teveel en elders te weinig, terwijl er wereldwijd genoeg is. Dat komt niet door bioplastics. Het voedingsvraagstuk is politiek. Bovendien zie ik dat bioplastics juist werkgelegenheid bieden, zeker in de landbouw."

Een zwaarbeladen dus lastig onderwerp binnen de duurzaamheidsbeweging zijn gmo's, oftewel: genetisch gemodificeerde organismen. Gerritsen speelt hier open kaart: "Wij kunnen de garantie niet geven of de mais van al onze folies gmo-vrij is, de markt is op dat punt nog niet doorzichtig genoeg. Wel kunnen we zeggen dat de folie die De Halm gebruikt gmo-vrij is."

Pluspunten

We vroegen Patrick naar de algemene voordelen van bioplastics, nu en op de langere termijn: "Het scheiden van PLA van andere kunststoffen is vanwege het iets hogere soortelijk gewicht geen probleem. Onze PLA-folie is composteerbaar, ook in de compostbak, hoewel het industriële composteringsproces sneller zal verlopen vanwege gunstigere procescondities. Verder neemt de functionele toepasbaarheid van bioplastics snel toe. Wij kunnen steeds vaker een oplossing bieden en dus concurreren met gangbare kunststoffen. En daaruit kunnen we weer afleiden dat er spoedig een moment komt dat bioplastics goedkoper zijn dan de gangbare."

Maar ook De Halm zelf bevoordeelt zich volgens Gerritsen met de keuze voor hun PLA-folie. "Onze zuurstofdichte barrièrefolie garandeert een langere houdbaarheid. Ook door de hoge waterdoorlaatbaarheid, wat betekent dat vocht gemakkelijker uit een verpakking verdwijnt, en schimmels dus minder kans hebben."

Zelfs over de productspecifieke eigenschappen bestaat geen twijfel: "Afhankelijk van het te verpakken product presteert onze folie minimaal gelijkwaardig met een folie uit aardolie. Ze laat zich goed bewerken en heeft een lage sealtemperatuur. Als monolaag folie zou ze scheurgevoelig zijn, maar dat ondervangen we door de PLA-laag op een celluloselaag, gemaakt uit houtachtige vezels, aan te brengen."

"De Halm heeft thans een duurzamere verpakking dan voorheen", concludeert Patrick Gerritsen. "Ik zou teleurgesteld zijn als De Halm niet op onze folie zou overstappen met hun hele assortiment."

De Halm verwacht met de folie van Bio4Pack een goede keuze te maken. Toch gaan we niet over een nacht ijs. Voordat wij besluiten definitief over te stappen, doen we nog een aantal tests aangaande de verwerkbaarheid. Maar bovenal zijn wij benieuwd naar wat u als klant van deze folie vindt, zeker ook met betrekking tot het bovenstaande.

Mocht u zo uw bedenkingen hebben, dan stellen wij het zeer op prijs als u deze aan ons kenbaar maakt. U kunt ons daarvoor bellen of mailen. Wij zullen schriftelijk dan wel telefonisch reageren op elk bezwaar, doch pas nadat we de consequenties ervan zorgvuldig beoordeeld hebben en voorgelegd aan de leverancier van de folie.

Voor meer informatie: www.dehalm.nl en www.bio4pack.nl
Publicatiedatum: