Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Succesvolle eerste excursie praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen

De eerste excursie van het praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen was een succes. Zo'n 30 pluimveehouders (biologisch en vrije uitloop) gingen dinsdag 18 december op bezoek bij Ron en Gracia Verdel van De Nieuwe Baankreis in Almen. Zij combineren hun biologisch pluimveebedrijf met een wijngaard.

Pluimveehouder Ron Verdel leidde de geĆÆnteresseerden rond en deelde zijn ervaringen. Ron en Gracia Verdel wilden met aanplant beschutting creĆ«ren in de kippenuitloop. Sinds 2004 zijn er op De Nieuwe Baankreis wijnranken aangeplant. De doelstelling was de kippen een aantrekkelijke uitloop te bieden en die is ruimschoots gehaald.

De hennen van nu 47 weken oud zien er prachtig uit en lopen door de hele uitloop. Het oogstopbrengst van de druiven is (nog) erg wisselvallig. De Verdel's kiezen ervoor geen enkel middel te gebruiken tegen meeldauw, wat het lastig maakt om veel opbrengst te krijgen.

Voorafgaand aan de excursie vertelde fruitteler Wil Sturkenboom van de Warmonderhof-opleiding over zijn ervaringen met kalkoenen, leghennen en vleeskuikens in zijn eigen boomgaard en in de boomgaard die zijn studenten in Engeland begonnen zijn. Zijn ervaringen zijn positief. Het is een prachtig gezicht en de kippen zorgen voor extra inkomen. Een groot verschil met de kippenhouders is de hoeveelheid kippen in de boomgaard: dit zijn er een stuk minder om de kans op overbemesting en het aanpikken van de appelen te voorkomen. Fruitteelt in de kippenuitloop of kippen in de boomgaard is daarmee een belangrijk verschil om rekening mee te houden in de loop van het praktijknetwerk.

Het praktijknetwerk wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Stichting Merkartikel BIO+, Adopteer een Kip en diverse pluimveehouders.

Voor meer informatie: www.denieuwebaankreis.nl
Publicatiedatum: