Wil vraag en aanbod beter afstemmen

Waalse landbouwminister heeft grootse plannen met bio

Carlo Di Antonio, Waals minister van Landbouw, doet in een interview met Le Soir zijn opvallend ambitieuze plannen voor bio uit doeken.

In zijn plannen voor 2013 wil hij vraag en aanbod beter afstemmen en vooral het tekort aan bio-groenten en -fruit op de Waalse bio-markt aanpakken. "Hoewel dit geen traditionele teelt is in Wallonië, moet de Waalse bio-sector deze enorme marktkans grijpen", vindt minister Di Antonio. "Het is een kans om werk te creëren, inkomsten voor telers en boeren te verhogen én om import te vermijden. Want import en bio, dat is een paradox."

Een greep uit zijn ambitieuze plannen:
  • onderhandelingen met het Ministerie van Hoger onderwijs om bio te integreren in de basis van alle hogere opleidingen voor landbouw
  • budget om teams op te starten die boeren in omschakeling op het terrein kunnen bijstaan
  • meer financiële ondersteuning voor coöperatieve ondernemingen
  • 1,45 miljoen euro voor de oprichting van een onderzoekscel bio van een dertigtal onderzoekers binnen het Waals Centrum voor agronomisch onderzoek (CRA)

"Het toekomstige onderzoek zal vertrekken vanuit de noden van de sector. Vandaag voelen heel wat bio-ondernemers zich geïsoleerd als er zich een probleem voordoet", aldus de minister. "Ik wil een sterk toegepaste wetenschappelijke ondersteuning, met wetenschappers die zich op het terrein van de boeren begeven."

De Waalse bio-sector heeft alvast een heleboel om naar uit te kijken in 2013.

Bron: Le Soir 12 december 2012, vrije vertaling door BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven