Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eric Lamers: "Deze werkwijze levert mij gezondere koeien op"

Project 'Moeder Natuurlijk' afgerond: kalveren zogen voor een betere uiergezondheid

Tholen - Eric Lamers, bio-melkveehouder in Vierlingsbeek, is de afgelopen 2,5 jaar druk geweest met zijn eigen onderzoeksproject 'Moeder Natuurlijk' Dit is een project waarbij kalveren zogen voor een betere uiergezondheid. Doel van het project was het verbeteren van de uiergezondheid en tegelijkertijd het verlagen van het antibioticagebruik. "Ik wil dit eindverslag graag aanbieden aan Biojournaal. Mogelijk kunnen colega-melkveehouders er hun voordeel mee doen. Deze werkwijze blijkt op mijn bedrijf een goed alternatief voor antibiotica te zijn."

Een soortgelijk onderzoek in Engeland bracht Eric op het idee. "Een te hoog celgetal is voor veel melkveehouders een probleem. Uit het Engelse onderzoek bleek dat het celgetal omlaag kan worden gebracht door het zogen van kalfjes. Ik besloot op mijn eigen boerderij de proef op de som te gaan nemen." Eric geeft aan dat deze werkwijze diverse voordelen biedt: "Uiteraard groeit het kalf beter door de moedermelk die het binnenkrijgt. En tegelijkertijd heeft het speeksel van het kalf een helende werking op de speen."De bio-melkveehouder geeft aan dat hij het onderzoek in totaal op ongeveer 20 koeien heeft kunnen uitvoeren. "Dit zijn er eigenlijk te weinig naar mijn zin. Toch kan ik al concluderen dat het zogen op mijn boerderij zeker positieve resultaten oplevert. Al met al ben ik erg blij dat ik het onderzoek ben gestart. Deze werkwijze levert mij gezondere koeien op."

Volgens Eric is de werkwijze 'Moeder Natuurlijk' vooral erg geschikt voor melkveehouders met maximaal 70 koeien. "Het gros van deze boeren heeft genoeg tijd voor de koeien. De 'kwartierbehandeling' vraagt wat meer arbeid, maar dat is goed mogelijk op deze bedrijven."

Klik hier voor het volledige eindverslag.

Voor meer informatie:

Eric Lamers
Lamers VOF
Grotestraat 127
5821 AD Vierlingsbeek
06 12399038
[email protected]