Consument is bijenpionier van vandaag en morgen

Bio-appeltaart in de vorm van honingraat vraagt aandacht voor bijen

2012 is het Jaar van de Bij. Deborah Post, onderneemster, heeft hierop de aandacht gevestigd door het organiseren van Bijendiners en de BIJLes. Hoe communiceren bijen? Waarom zit er in een potje honing 40.000 kilometer? Een bijenraam en een solitair bijenkastje maken, een bijenkast plaatsen in de tuin van je bedrijf, bijenbloemenzaad uitstrooien en bloemen in bloei zien staan.

Op 12-12-12 vraagt Deborah landelijk aandacht voor het jaar van de bij en biedt journalisten een biologische appeltaart met honing in de vorm van een honingraat aan, die gebakken is in Zorgbakkerij Het Blauwe Hek. 'Verander je wereld een beetje, begin bij je taart'.


Deborah en de bakkers van zorgbakkerij Het Blauwe Hek.

"Consumentenbeslissingen kunnen de wereld veranderen. Elke keer als je geld uitgeeft, breng je een stem uit op de wereld waar je naar streeft", aldus Deborah. Zij merkt dat de link tussen gezond eten en levende bodems voor steeds meer consumenten vanzelfsprekend is. De aarde is een levend organisme. Als wij niet voor voeding zorgen voor de dieren in onze omgeving (bijen) en in onze bodem (wormen) zijn wij genoodzaakt steeds meer goedkoop voedsel te eten wat niet goed is voor onze gezondheid.

De bijenstichting heeft 2012 tot het jaar van de Bij uitgeroepen. In samenwerking met onder andere Odin en Eosta zijn er 400.000 zakjes bijenbloemenzaad uitgestrooid door consumenten, zijn er bijenkasten geplaatst bij boeren en worden in de stad cursussen stadsimkeren georganiseerd. Deborah heeft initiatief genomen tot het organiseren van drie bijendiners en de BIJles te organiseren.

Om wilde bijen te helpen overleven is meer voeding en plek om te nestellen nodig. Er zijn sinds 1986 in Nederland 60 soorten wilde bijen verdwenen. Er is een tekort aan biologische appelteelt in Nederland. Wilde bijen zorgen voor bestuiving van appelbloesems (60% door wilde bijen, 30% door honingbijen). Afgelopen maand is de verkiezing van lekkerste appel van Nederland gehouden. Vier van de vijf genomineerde appeltelers waren biologische telers. Bijen laten iets essentieels zien: alles wat leeft hangt met elkaar samen. Bijen vormen een perfect functionerende gemeenschap. Elke bij doet een taak die in dienst staat van het hele volk. Een bij neemt nooit meer honing dan nodig."

Deborah wil een voorbeeld zijn in het klein. Er zijn drie 'Bijendiners' georganiseerd, onder grote belangstelling, op Landgoed Op Hodenpijl in Midden Delfland. Het biologische restaurant wordt voorzien van groenten, eieren en vlees uit groentetuin, stallen en kiemkas van de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl. Deelnemers krijgen een rondleiding door de imker langs de vier bijenkasten. Tijdens het diner vertelt hij over de stand van zaken van de bijen op de Levende Buitenplaats. Aansluitend is er een inspirerende spreker (derde diner: Wouter van Dieren, milieupionier, Club van Rome). Daarna is de vraag; 'Wat ga je doen morgen?' In groepen worden acties bedacht en na 10 minuten wordt gepresenteerd.In 2013 organiseert Deborah opnieuw 2 Bijendiners (3 april en 3 juli) en de BijLes. "Ik heb nog een lange weg te gaan, ik volg in februari de cursus biodynamisch imkeren. Met de appeltaart wil ik de aandacht vestigen op wat je zelf kunt doen voor de wilde bij." Op 12-12-12 neemt Deborah 300 kilogram biologisch-dynamisch geteelde appelen in ontvangst uit de Betuwe, voor de appeltaart met honing.

Wilt u meer weten over Bijendiner en de BIJles of de Rootz appeltaart proeven? Neem dan contact met Deborah via deborah@rootzpurefruits.com of tel.nr. 0642158287. Facebook.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven