Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe smaak: Cinnamon

Biologische kauwgom van Chicza bij De Nieuwe Band

De kauwgom van Chicza is 100% biologisch en 100% afbreekbaar. De bij De Nieuwe Band verkrijgbare kauwgom wordt gemaakt van het sap van de Sapodilla, een 40 meter hoge boom met een doorsnee tot wel een meter. Er zijn vier lekkere smaken: pepermunt, spearmint, limoen en cinnamon. De smaak is misschien wat minder sterk dan je gewend bent, en de kauwgom is wat taaier. Even wennen, maar veel mensen zijn om nadat ze een pakje geprobeerd hebben.


Gom tappen

In veel oude culturen werd er al gekauwd op zoiets als kauwgom. Zo kauwden de Grieken op mastiek en de Noord-Amerikanen op gom van een sparrenboom. De Maya's en Azteken gebruikten het sap van de Sapodilla en noemden het Tzictli. In Mexico wordt nog steeds op deze 'chicle' gekauwd en daar komt de naam Chicza dan ook vandaan.

In El Gran Petén, het tropische regenwoud van Mexico, Belize en Guatemala is de Sapodolla de meest voorkomende boom. Tijdens het regenseizoen trekken de gomtappers ('chiclero's') het regenwoud in om het sap van de Sapodilla af te tappen. 's Ochtends vroeg beginnen ze hun zware werk met het zorgvuldig inkerven van de bomen zodat er zig-zagsgewijs gootjes ontstaan. De hars loopt rechtstreeks in een zak, die onderaan de gootjes wordt gehangen.


Gom tappen

Eén keer per week komen alle chiclero's in de regio bij elkaar om de verzamelde hars te verwerken. Terwijl ze bijpraten, wordt de hars langzaam gekookt. Er wordt continu geroerd en gezeefd om de gombasis schoon en dik te maken. Ervaren tappers weten zo de ideale consistentie en elasticiteit te bereiken.

Eerlijke handel en bescherming van het regenwoud

Voor veel van de 8.000 Mayafamilies in Yucatan is dit de enige (duurzame) inkomstenbron. Voor hen is het regenwoud van levensbelang, wat maakt dat ze zich opstellen als beschermers van het woud. Als de gom er niet was, zou de houtindustrie en (daarmee) de vernietiging van het regenwoud het enige alternatief zijn. Door de Chicleros wordt er nu 1,3 miljoen hectare FSC-regenwoud duurzaam beheerd en bovendien hebben ze een inkomen dat zes keer zo hoog is dan voorheen.De gomtappers hebben hun eigen fabriek gebouwd en fabriceren de kauwgom volgens het oude recept zoals dat in de negentiende eeuw gebruikt werd. Wat je proeft is dus de kauwgom zoals die in die tijd in Amerika gekauwd werd.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: