Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nijmegen schrijft geschiedenis

Eerste gentechvrije zone in Nederland is een feit

Nijmegen is de eerste Nederlandse gemeente die een gentechvrije zone wettelijk geregeld heeft. In het bestemmingsplan staat dat in de wijk Ooyse Schependom géén gentechgewassen mogen groeien. Daarmee wil de gemeente boeren en de natuur beschermen tegen de verontreinigende effecten van gentechlandbouw. Andere gemeenten willen dit voorbeeld volgen.


Biologische boer en boerin Koekoek op hun erf in de gentechvrije zone.

De gentechvrije zone is ontstaan dankzij een burgerinitiatief waarvoor 4000 handtekeningen zijn opgehaald. "Als de buurman van een biologische boer gentechgewassen plant, kan dat de biologisch geteelde gewassen besmetten", zegt Dirk Hart van het burgerinitiatief. "Alleen door grote gebieden geheel gentechvrij te verklaren, kun je deze ongewenste invloed voorkomen."

Symbolisch

Al in dit voorjaar riep de gemeente Nijmegen de Ooyse Schependom uit tot gentechvrije zone. Het ministerie van Landbouw liet toen weten dat deze uitspraak slechts symbolisch was, omdat gemeenten niet kunnen beslissen over het al dan niet toelaten van genetisch gemanipuleerde gewassen. Door de gentechvrije zone een plek in het bestemmingsplan te geven, krijgt het nu wel degelijk een juridische basis. Een basis die Europa of het Rijk niet zomaar terzijde kan schuiven.

Lokale bescherming

Nijmegen sluit zich met dit besluit aan bij een groeiende Europese beweging waarbij gemeenten zelf genetisch gemanipuleerde gewassen weren. Terwijl Brussel ieder moment kan beslissen om nóg meer gentechteelt toe te staan, zijn ondertussen in Europa ruim 450 van dit soort gentechvrije regio's ingesteld. Het doel van al deze regio's is om de lokale landbouw en de natuur te beschermen. Ook in Nederland onderzoeken verschillende gemeenten hoe zij, net als in Nijmegen, een gentechvrije zone in de wet kunnen vastleggen.

Zo wordt op dit moment het bestemmingsplan van de gemeente Culemborg herzien, waarbij het instellen van gentechvrije zones het uitgangspunt is. Ook in Friesland, Loenen aan de Vecht en Borger Odoorn onderzoeken politici of zij gentechvrije zones
kunnen instellen.

Herman van Bekkem, gentechexpert bij Greenpeace, reageert verheugd. "Nijmegen schrijft geschiedenis. De gemeente laat zien dat burgers en gemeenten de opmars van genetisch gemanipuleerde gewassen kunnen tegenhouden, ook al geeft het Rijk gentech alle ruimte."
Publicatiedatum: