Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schrijf je nu in

Op zoek naar de 'Beste Belegen Goudse Kaas van NL'

Tijdens de Horecava op 9 januari 2013, kiest een geoefend smaakpanel onder leiding van kaasexpert Betty Koster (fromagerie l'Amuse) de Beste Belegen Goudse Kaas van NL. Daaraan voorafgaand bepaalt een vakinhoudelijke jury met onder meer bodemkundige prof. Oene Oenema (WUR), melkveehouder en 'bodemactivist' Jan Cees Vogelaar uit Dronten en dierenarts Rolf Been van de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (Universiteit van Utrecht) welke kazen zijn gemaakt van de beste melk. Alleen die gaan door naar de finale waarin de smaakjury de winnaar kiest. Logisch, want zonder de beste melk, kan de beste kaas niet bestaan.

NieuwVers

NieuwVers is een initiatief van Urgenda en Foodlog. Het organiseert, steeds per productcategorie, een serie wedstrijden om de aandacht van het publiek te vestigen op lekkerder en beter gemaakt eten. Het moet toekomst hebben, omdat het beter en met meer zorg voor de toekomst van milieu, mens en dier is gemaakt. Het vergeven van de titel 'Beste Belegen Kaas van NL' is een proces van enkele weken waarin NieuwVers zichtbaar wil maken waar de vooruitgang zit die het goede geld van consumenten verdient. De koplopers verdienen het immers om volop zichtbaar te worden. Er kan maar één winnaar zijn en daarom culmineert het proces in een finale. Zoals de drie voorgaande 'Beste van NL'-proeverijen van NieuwVers hebben laten zien, zijn alle finalisten een beetje winnaar. Met onze state-of-the-art onderlegde vakjury’s die de fundamenten van het vak bekijken, kom je er niet zomaar in.

Innovatie in smaak en de toekomst

Er wordt volop geïnnoveerd in smaak en een toekomstbestendige veehouderij, soms dankzij en soms ondanks de zoektocht naar besparingen. Er zijn stalinnovaties die het de dieren naar de zin maken. Coöperaties proberen weidegang extra te belonen. Weidegang zorgt behalve voor maatschappelijke blijdschap ook voor een anders smakende kaas én een natuurlijker kringloop. Door het hele land proberen melkveehouders voerefficiëntie (de omzetting van voer in melk), mestbenutting, bodembeheer en koegezondheid te verbeteren. Voor een beter bodembeheer en een betere koegezondheid dan is vastgelegd in geldende normen maken sommigen daarvan gebruik van nieuwe instrumenten zoals het 'koekompas' en het 'kringloopkompas'. Ook wordt gezocht naar een betere verwaarding van vrijwel waardeloze stierkalfjes van minder gangbare rassen die echter wel voor bijzondere kazen zorgen en van kalveren uit niet-gangbare houderijtypen (zoals biologisch). In de kaasproductie vormen hernieuwbare energiebronnen en hergebruik van water belangrijke speerpunten voor vernieuwing en wordt gezocht hoe met zo min mogelijk hulpstoffen door de natuurlijke omstandigheden van een 'terroir' getypeerde, smaakvolle kazen gemaakt kunnen worden.

Oproep: hoor je bij de besten? – schrijf je dan in

NieuwVers is op zoek naar de Beste Belegen Goudse Kaas van NL. Dat is nu een kaas die nog uit de zomer stamt. Binnen- en buitenkazen, zelfgekaasde ambachtelijke en fabriekskazen zijn welkom. Als ze maar voorop lopen in melk en bodem en het proces van kaasmaken. Hoort uw kaas daarbij? Meld het ons per mail aan [email protected] en discussieer mee op Foodlog over de grootste innovaties of dilemma's in de zuivelsector.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: