Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Snappen nu pas goed hoe het klimaat hier werkt"

Bauernhof Weggun: Nederlands echtpaar maakt droom waar in Duitsland

Tholen - Frank en Marjolein van der Hulst zijn begin 2009 samen met hun zes jonge kinderen naar het Duitse Weggun verhuisd. In Nederland runden ze al een kleinschalige bio-frambozenkwekerij en uitbreiding bleek in Noord-Nederland niet mogelijk. "We wilden ons fulltime met de teelt gaan bezighouden, daarom zijn we verder rond gaan kijken. Ierland bleek te duur en in Duitsland hebben we uiteindelijk een heel mooi plekje gevonden waar we nu super gelukkig zijn", vertelt Marjolein.


Frank en Marjolein

Marjolein geeft toe dat het leven in Duitsland heel anders is en dat de Duitsers ook aan hen moeten wennen. "Wij doen echt alles samen, de kinderen en het bedrijf, het is allemaal in evenwicht. Daar moeten de Duitsers wel aan wennen omdat ze wat dit betreft nog heel traditioneel zijn."

Het echtpaar is op de nieuwe locatie echt op nul begonnen. "We kwamen hier midden in de winter aan, de akker was nog kaal. Zodra de vorst uit de grond was hebben we frambozen, bramen en bessen aangeplant. Een gigantisch karwei, het ging in totaal om 12 kilometer rij." Inmiddels telen ze het echtpaar op 4 hectare frambozen, bramen, bessen en rabarber. Het merendeel van de producten wordt in Noord-Duitsland verkocht. "Vooral de frambozen moeten we snel vermarkten, 75 procent daarvan gaat naar Berlijn. De producten die niet geschikt zijn voor de versmarkt verwerken we tot gelei, jam en siroop."


Frank en Marjolein zijn nu vier seizoenen bezig. De omstandigheden waren zeker niet altijd optimaal. "In 2010 was het heel heet en daardoor erg moeilijk. In 2011 was het juist heel nat. Door het extreme weer zijn veel voedingsstoffen weggespoeld, waardoor de opbrengst van de zomerframbozen tegenviel. Eigenlijk snappen we dit jaar pas goed hoe het klimaat werkt. Er heerst hier veel meer een landklimaat dan we in Nederland gewend zijn."

Niet alleen het klimaat is anders bij de oosterburen. Voor Marjolein is het grootste verschil tussen Duitsland en Nederland dat in Duitsland veel subsidiepotjes beschikbaar zijn voor investeringen. "Hier wordt voor allerlei doeleinden geld uitgetrokken, terwijl Nederland duidelijk meer in kennis investeert."


Biologisch-dynamisch

Op Bauernhof Weggun wordt volgens de biologisch-dynamische werkwijze gewerkt. "Ik had al veel gelezen over de BD-werkwijze en uit een gesprek met iemand van de BD-vereniging bleek dat we al heel ver waren. Ik vind het een heel inspirerende werkwijze en we zijn er langzaam in gegroeid. Het is een mooie gedachtegang om zoveel mogelijk volgens het kringloopprincipe te werken. De kippen houden we bijvoorbeeld niet alleen voor de eieren, maar ze dienen ook als bestrijder van de frambozenkever. De dieren zorgen tevens voor wat meer levendigheid op de boerderij."Marjolein betreurt het dat ze aan de buitenwereld nog zo vaak moet uitleggen wat de biologisch-dynamische werkwijze precies inhoudt. "Zelf staan we helemaal achter de werkwijze en er zijn ook genoeg mensen die het ook een warm hart toedragen, maar voor velen blijft het abracadabra, vooral als je over de preparaten begint. Wel is de bio-dynamische markt in Duitsland een heel herkenbare markt."

Voor meer informatie:

Frank en Marjolein van der Hulst
Bauernhof Weggun GbR
Fürstenauer Straße 29
17291 Nordwestuckermark OT Weggun
Tel/Fax: +49 39855-36797
info@weggun.de
www.weggun.de
twitter: www.weggun.de/twitter
Facebook: www.weggun.de/facebook