Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese bio-boeren vrezen gevolgen van toelating GGO-alfalfa

Biologische boeren in heel Canada luiden de noodklok over de eventuele toelating van genetisch gemodificeerde alfalfa. Alfalfa is een plant die een grote rol speelt in de biologische landbouw. Volgroeide gedroogde alfalfa is een eiwitrijke voeder voor varkens, pluimvee, melkkoeien, rundvee en schapen en wordt gebruikt om voedingsstoffen in de bodem te laten toenemen.

Er is nu een nieuwe genetisch gemodificeerde variant van alfalfa op de Amerikaanse markt beschikbaar die volgens sommigen de gehele Canadese biologische landbouw in gevaar zal brengen. Zaadkwekers aan de grens zijn met conventionele boeren in discussie om de mogelijkheid van commercialisering van GGO-alfalfa in Canada te bespreken.

In november zal de Canadian Seed Trade Association (CSTA) een ontmoeting hebben met leden van Forage Genetics International om de status van herbicide-tolerante alfalfa in de VS en Canada te bespreken en een plan voor coƫxistentie van GGO-alfalfa te ontwikkelen.

Critici stellen dat bio-gewassen en GGO-gewassen niet naast elkaar kunnen bestaan, aangezien kruisbestuiving tussen beide gewassen onvermijdelijk is, waardoor bio-boeren hun biologische certificering kwijt kunnen raken.

"Voedingswetenschappers zijn het er over eens dat het onvermijdelijk is dat het hele zaadaanbod vervuild zal raken", aldus Ted Zettel van de Canadian Organic Federation. "Ik ben er zeker van dat ik dan mijn certificering zal verliezen", zegt biologische melkveehouder Brunsveld.

Een extra zorg voor de boeren is het verlies van de export die zij zouden kunnen ondervinden. Canada exporteert jaarlijks voor zo'n 29 miljoen dollar aan alfalfa, vaak naar landen waar GGO-organismen verboden zijn. "Als onze alfalfa verontreinigd is, zijn er maar weinig landen in de wereld waar we naartoe kunnen exporteren", zegt Sarah Dobec van de 'Stop GM Alfalfa'-campagne van het Canadian Biotechnology Action network.

Met het verlies van die handel zouden de kosten van biologisch voedsel omhoogschieten. Wanneer er minder lokaal geteelde biologische producten beschikbaar zijn voor de verkoop, zou Canada de import moeten verhogen om aan de vraag te voldoen.

Bron: Global News
Publicatiedatum: