Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afzetkansen voor biologische graanteelt in Vlaanderen

Verschillende afnemers van bak- en brouwgranen zoeken samenwerking met Vlaamse akkerbouwers voor de oogst van 2013. Bio zoekt Keten ziet afzetkansen voor baktarwe en spelt bij verschillende molenaars en voor brouwgerst bij een mouterij.

Op 25 september kwamen verschillende ketenpartijen bij elkaar om de mogelijkheden tot samenwerking te bespreken (akkerbouwers, een molenaar en een bakker).

Eliane Eerens lichtte het project Kortweg Natuur toe in de provincie Limburg. Een aantal (biologische) graantelers telen bakgraan dat gemalen wordt bij Molens Spelt in Maasmechelen. Ambachtelijke bakkers in Limburg verwerken het gangbare meel tot brood. Vanaf dit najaar zal De Wroeter in Kortessem ook biologisch brood bakken. Naast regionaliteit wordt ook belang gehecht aan landschapselementen, behoud van biodiversiteit, behoud van fauna, … De meerkost die hieruit voortkomt zit verrekend in de broodprijs. Deze meerprijs wordt op verschillende manieren toegelicht aan de consument. Op dit ogenblik is er meer graanproductie dan afzet. De focus ligt dus op meer afzet.

Lieven Delanote van Inagro gaf een toelichting bij de teelt van biologische baktarwe en de resultaten van de rassenproeven. Ook de voor- en nadelen van winter- versus zomertarwe kwamen aan bod.

Dietmar Vanbergen en Philip Derbaix van 't Latems Broodatelier en bio-winkel Today in Latem hebben de handen in elkaar geslagen en starten in oktober met een biologische bakkerij. Een deel van het brood en gebak willen ze maken op basis van regionaal geteelde biologische granen. Ze willen hiervoor afspraken maken met graantelers in de regio. Het malen zou via Molens Vermeulen gaan. Het eiwitgehalte moet minimaal 11% voor de productie van brood, voor koeken moet het 13 à 13,5% zijn, terwijl het voor bladerdeeg een hoger eiwitgehalte moet hebben. Op dit moment is de marktprijs voor biologische baktarwe van zeer goede kwaliteit (14% eiwit) zo'n 450 euro/ton. Daarnaast wil 't Latems Broodatelier ook andere ingrediënten regionaal aankopen: eieren van Johan Martens uit Oostkamp en boter en melk van ’t Dischhof.

Ook een bierbrouwer heeft wil graag werken met mout op basis van inlandse gerst. Hiertoe wordt samengewerkt met een regionale mouterij. Om het mouten efficiënt te laten verlopen is minimaal 50 ton brouwgerst nodig. Liefst gaat het om gerst die op een gelijkaardige bodem wordt geteeld en van éénzelfde variëteit. Dit vergemakkelijkt het mouten.

Wie interesse heeft neemt best contact op met Paul Verbeke (0497 429368), paul.verbeke@bioforum.be.

Bron: BioForum
Publicatiedatum: