Verschillende afnemers van bak- en brouwgranen zoeken samenwerking met Vlaamse akkerbouwers voor de oogst van 2013. Bio zoekt Keten ziet afzetkansen voor baktarwe en spelt bij verschillende molenaars en voor brouwgerst bij een mouterij.
Op 25 september kwamen verschillende ketenpartijen bij elkaar om de mogelijkheden tot samenwerking te bespreken (akkerbouwers, een molenaar en een bakker).
Eliane Eerens lichtte het project Kortweg Natuur toe in de provincie Limburg. Een aantal (biologische) graantelers telen bakgraan dat gemalen wordt bij Molens Spelt in Maasmechelen. Ambachtelijke bakkers in Limburg verwerken het gangbare meel tot brood. Vanaf dit najaar zal De Wroeter in Kortessem ook biologisch brood bakken. Naast regionaliteit wordt ook belang gehecht aan landschapselementen, behoud van biodiversiteit, behoud van fauna, … De meerkost die hieruit voortkomt zit verrekend in de broodprijs. Deze meerprijs wordt op verschillende manieren toegelicht aan de consument. Op dit ogenblik is er meer graanproductie dan afzet. De focus ligt dus op meer afzet.
Lieven Delanote van Inagro gaf een toelichting bij de teelt van biologische baktarwe en de resultaten van de rassenproeven. Ook de voor- en nadelen van winter- versus zomertarwe kwamen aan bod.
Dietmar Vanbergen en Philip Derbaix van 't Latems Broodatelier en bio-winkel Today in Latem hebben de handen in elkaar geslagen en starten in oktober met een biologische bakkerij. Een deel van het brood en gebak willen ze maken op basis van regionaal geteelde biologische granen. Ze willen hiervoor afspraken maken met graantelers in de regio. Het malen zou via Molens Vermeulen gaan. Het eiwitgehalte moet minimaal 11% voor de productie van brood, voor koeken moet het 13 à 13,5% zijn, terwijl het voor bladerdeeg een hoger eiwitgehalte moet hebben. Op dit moment is de marktprijs voor biologische baktarwe van zeer goede kwaliteit (14% eiwit) zo'n 450 euro/ton. Daarnaast wil 't Latems Broodatelier ook andere ingrediënten regionaal aankopen: eieren van Johan Martens uit Oostkamp en boter en melk van ’t Dischhof.
Ook een bierbrouwer heeft wil graag werken met mout op basis van inlandse gerst. Hiertoe wordt samengewerkt met een regionale mouterij. Om het mouten efficiënt te laten verlopen is minimaal 50 ton brouwgerst nodig. Liefst gaat het om gerst die op een gelijkaardige bodem wordt geteeld en van éénzelfde variëteit. Dit vergemakkelijkt het mouten.
Wie interesse heeft neemt best contact op met Paul Verbeke (0497 429368), paul.verbeke@bioforum.be.
Bron: BioForum

Abonneren
Vacatures
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
- Teeltmanager Proces en kwaliteit
- Senior Commercieel Manager
- Commercieel medewerker / Verkoper AGF
- Keurmeester AGF
Top 5 - gisteren
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
- Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van 'energieslurpende' glastuinbouw
- "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- Welke taal spreken koeien?
- Eigenaren Sprinklr zien af van winst, het vergroten van de biodiversiteit heeft prioriteit
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-27 Carl Siegert grijpt naast EZK Energy award
- 2023-01-24 Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- 2023-01-11 Bakker Bolhuis bakt geen bio-roggebrood meer vanwege hoge energieprijzen
- 2022-12-23 Terugblik biologische granenmarkt 2022
- 2022-12-22 "Die 15 verschillende 'handjes aan het deeg' maken deze speculaas echt uniek"
- 2022-11-09 "Bevlogen politici zoals Hawre Rahimi zijn in Den Haag nog dun gezaaid"
- 2022-11-02 "Rogge levert niet veel op, maar is wel een mooi gewas voor de grond"
- 2022-10-31 Vernieuwd uniform bio-broodassortiment van Van der Westen organic family bakery
- 2022-10-24 "Wat ze ons nu voorschotelen, is gewoon niet toereikend"
- 2022-10-20 "Had ik dan niet zo energiezuinig moeten zijn?"
- 2022-10-12 West-Brabant maakt kennis met biologisch molenbrood
- 2022-10-07 PLUS breidt broodassortiment uit met dagverse biologische broden
- 2022-10-05 "De markt voor biologische granen is nog aan het groeien"
- 2022-09-27 Supermarkten schimmig over vers afgebakken broodjes
- 2022-09-21 Nieuw bij BD-Totaal: Grainfields bakmixen
- 2022-09-19 "Als de overheid niets doet, voorzie ik een kaalslag"
- 2022-09-08 Bakkersbedrijven dringen aan op oplossing voor stijgende energiekosten
- 2022-07-13 België: biologisch roggemeel teruggeroepen
- 2022-07-04 Mimo: Biologische chocolate-chipkoekjes om af te bakken
- 2022-06-10 "Met biologische smaak- en kleurstoffen kunnen bakkers en patissiers hun producten echt een wauw-effect geven"