Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bulgarije hekkensluiter in biologische productie en consumptie

Slechts 0,5 procent van de landbouwgrond in Bulgarije wordt gebruikt voor de biologische landbouw, daarmee staat het land op de laatste plaats in de Eu als het gaat om de productie en consumptie van biologische producten.

De cijfers werden eind september gepresenteerd tijdens een persconferentie over ecologische landbouw van de Bulgarian Industrial Association (BIA). De consumptie van biologische producten in Bulgarije bedroeg 0,7 procent per persoon per jaar. Dit is bijna niets in vergelijking met bijvoorbeeld Denemarken, waar per persoon gemiddeld 140 euro per jaar gespendeerd wordt aan biologische producten.

De belangrijkste reden voor de lage consumptie in Bulgarije zijn de hoge prijzen, de bio-producten zijn gemiddeld 60 tot 85 procent duurder dan conventionele producten. Ook is de markt nog erg klein.

Deskundige Dimitar Hadzhinikolov benadrukte dat Bulgarije zich moet richten op export naar de EU en de VS, waar schaarste is aan biologische producten. "We moeten onze kansen op de internationale markt gaan benutten."

Bulgaarse bio-boeren liepen volgens hem tegen een aantal obstakels aan, één ervan is het ontbreken van een vakbond. Hij zegt dat er veel kleine biologische boerderijen in het land waren die het moeilijk vonden om hun producten zelf te verkopen en EU-subsidies aan te vragen.

De deskundige wees er ook op dat er geen verwerkingsfaciliteiten voor bio-producten zijn in het land. Hadzhinikolov verklaart dit onder andere door het feit dat biologische producten afzonderlijk verwerkt moeten worden.

Er zijn slechts vijf geregistreerde producenten van bio-melk in Bulgarije en slechts één producent van biologisch vlees. In 2011 is in totaal 144 ton aan biologisch kaas geproduceerd. In Polen lag dit bijvoorbeeld op 1200 ton. En er worden slechts 7000 biologische schapen gehouden in Bulgarije (aandeel van 0,005% van het totale aantal schapen in het land).

Georgi Shivarov van BIA suggereerde dat Bulgarije een nieuwe strategie moet ontwikkelen voor de productie en export van biologische producten voor de volgende programmeringsperiode.

Bron: Novinite.com
Publicatiedatum: