Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer melk geproduceerd dan is toegestaan

Europese Commissie legt Nederland melkboete op

De Europese Commissie heeft Nederland en vijf andere EU-lidstaten een boete opgelegd voor het overschrijden van de melkquota. Het gaat in het geval van Nederland om een bedrag van bijna 17 miljoen euro.

Naast Nederland zijn Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Cyprus en Luxemburg op de vingers getikt. De totale boete bedraagt 79 miljoen euro.

Volgens de Europese Commissie hebben de boeren in de betrokken landen vorig jaar en in de eerste helft van dit jaar meer melk geproduceerd dan is toegestaan. Het gaat volgens de commissie om een overschrijding van in totaal 283.000 ton.

Overproductie

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is over de totale productie niet ontevreden. Tien van de 27 EU-leden blijven ver onder de afgesproken norm, zegt de commissie. Ze produceren tien procent eronder of zelfs nog minder.

De Europese melkquota werden in de jaren tachtig ingevoerd om een eind te maken aan de grote overproductie. Nu bijna iedereen zich aan de afspraken houdt, zal de melkproductie vanaf april 2015 worden vrijgegeven. Tot die tijd mogen boeren elk jaar een procent meer produceren.

Bron: NOS
Publicatiedatum: