Daling ziekteverzuim met 1% bespaart jaarlijks 2,6 miljard euro

Werkgevers hebben baat bij gezond personeel. Ze profiteren fors als ze daar dan ook geld en energie in gaan steken. Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten.

Per werknemer komt dat neer op circa 400 euro per jaar. Gezonde werknemers zorgen bovendien voor een hogere productiviteit. Een toename hiervan met 1 procent door duurzaam werken is goed voor 6 miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met 100 werknemers staat dat gelijk aan een jaarlijkse omzetstijging van 95.000 euro.

Dat blijkt uit een doorrekening die adviesbureau CapGemini heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Het ministerie heeft samen met 100 bedrijven die al ervaring hebben met duurzaam werken, in kaart gebracht hoe ook andere werkgevers hiermee succes kunnen boeken.

Resultaten

De ervaringen zijn neergelegd in een manifest dat De Krom naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat onder meer dat:

  • Een Brabantse thuiszorgorganisatie het ziekteverzuim met 5 procent heeft weten terug te dringen door te werken met kleinere teams. De medewerkers zijn daardoor meer betrokken bij hun werk.
  • Een schoonmaakbedrijf het ziekteverzuim van 12 naar 4,5 procent wist te verlagen door onder meer een speciaal spreekuur met een fysiotherapeut.
  • Vorige week werd bekend dat scheepsbouwer IHC Merwede in Sliedrecht - 1 van de 100 bedrijven - stiekeme rokers beboet om de gezondheid van het personeel te bevorderen.

Sociale Zaken wijst erop dat de arbeidsmarkt de komende jaren drastisch verandert door de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van de werknemers stijgt daardoor. Werkgevers zullen dus meer moeten doen om hun personeel te behouden en fit te houden.

Bron: RTL Nieuws

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven