Hersenen bepalen hoe je de acties van aardig/onaardig persoon ziet

Heb je het idee dat iemand die je niet aardig vindt langzamer werkt, praat of beweegt? Dat is dan misschien wel de schuld van je hersenen. Of je iemand aardig vindt of niet is namelijk bepalend voor hoe je hersenen de acties van die persoon zien. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Southern California in het tijdschrift PLoS ONE.

Over het algemeen veroorzaakt het kijken naar iemand een spiegeleffect. De hersengebieden die horen bij de activiteit die de ander uitvoert worden geactiveerd. Het nieuwe onderzoek laat nu zien dat wat je van iemand vindt invloed heeft op het dit proces in de hersenen. Een hersengebied dat betrokken is bij het spiegelen, vertoont andere activiteit bij mensen die je onaardig vindt.

Voor het onderzoek keken Joodse mannen naar bewegingen van personen. Bij de helft van de personen vertelden de onderzoekers dat het neonazi's waren. De hersenactiviteit was bij deze groep anders. Opvallend genoeg veranderde de hersenactiviteit alleen bij het kijken naar beweging. Er was geen verschil in dit specifieke hersengebied als de deelnemers niet-bewegende beelden zagen.

Relaties

"Zelfs hoe we visuele stimuli verwerken, wordt beïnvloed door sociale factoren, zoals interpersoonlijke relaties en sociale groeperingen", vertelt onderzoeker Mona Sobhani. Eerder onderzoek liet ook al zien dat lichamelijke gelijkheid ook invloed heeft op hersenprocessen. Mensen die meer op ons lijken, vinden we over het algemeen aardiger.

Bron: AD

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven