Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Plagge (Bioland) reageert op schokkende beelden op bio-bedrijven:

"Verdere industrialisatie van biologische landbouw is juist wat we niet willen"

Jan Plagge, voorzitter van Bioland, heeft kritiek op de prijzenoorlog rondom biologische producten in discounters. Frankfurter Rundschau publiceerde het volgende interview met hem. Hierin reageert hij onder meer op de schokkende beelden van dieren op biologische bedrijven die onlangs getoond werden pARD.

De ARD toonde onlangs schokkende beelden van dieren op biologische bedrijven - kale kippen en varkens die bleven steken in de modder. Wat voelde u bij het zien van deze beelden?
Onbegrip en afschuw. Hoe kunnen er zulke beelden gemaakt worden op biologische bedrijven? Mijn tweede reactie was: Wat is de situatie daar? Er worden immers alleen fragmenten getoond. Wat heeft de operatie gedaan om deze tekortkomingen aan te pakken?

Is de kaalheid van de kippen het gevolg van de rui?
Het is heel natuurlijk dat legkippen veren verliezen. Je kon echter zien dat deze veren geplukt waren door soortgenoten. Dit suggereert dat er managementfouten gemaakt zijn.

Ligt de oorzaak in het stalsysteem?
Nee, dat systeem is in orde. Het wordt gecontroleerd en alle bio-bedrijven werken op deze manier. Daar kan de consument absoluut op rekenen. Wat moeilijker te beheersen is, ondanks de intensieve controle in de biologische sector, is het gezondheidszorgmanagement. Elke boer moet dagelijks de kippen goed in de gaten houden. Wat is de oorzaak van de uitval van de veren? Ligt dit bijvoorbeeld aan de voeding? Iedere pluimveehouder moet onmiddellijk op zoek naar de oorzaken. Wij kunnen ze daarin als vereniging ook begeleiden.

Hoe kijkt u aan tegen de druk vanuit discounters om biologische producten goedkoper aan te gaan bieden?
Wanneer discounters de prijzen proberen te drukken, beroven zij biologische boerderijen van hun basisbeginselen. De groeiende mechanisatie ondermijnt de geloofwaardigheid van de gehele biologische sector. Dit betekent een stap in de richting van een verdere industrialisatie van de biologische landbouw. En dat is wat we juist niet willen.

Bron: FR-online
Publicatiedatum: