
Abonneren
Vacatures
- Creatieve Brand & Content Manager
- Assistent Bedrijfsleider
- Retail Key Account Manager
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
Top 5 - gisteren
- Libelle Legt Uit: wat is duurzamer, een biologische komkommer in plastic of een niet-biologische komkommer zonder?
- Gerrit-Jan Roza 45 jaar
- NOS-weerpresentator Gerrit Hiemstra geeft 13 april praktische avondklas over weer en klimaat
- Bio-tulpenboeket compleet met bollen betekent aftrap versseizoen
- Melkprijs Eko-Holland daalt met €1,00 in april
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Jan Plagge (Bioland) reageert op schokkende beelden op bio-bedrijven:
"Verdere industrialisatie van biologische landbouw is juist wat we niet willen"
De ARD toonde onlangs schokkende beelden van dieren op biologische bedrijven - kale kippen en varkens die bleven steken in de modder. Wat voelde u bij het zien van deze beelden?
Onbegrip en afschuw. Hoe kunnen er zulke beelden gemaakt worden op biologische bedrijven? Mijn tweede reactie was: Wat is de situatie daar? Er worden immers alleen fragmenten getoond. Wat heeft de operatie gedaan om deze tekortkomingen aan te pakken?
Is de kaalheid van de kippen het gevolg van de rui?
Het is heel natuurlijk dat legkippen veren verliezen. Je kon echter zien dat deze veren geplukt waren door soortgenoten. Dit suggereert dat er managementfouten gemaakt zijn.
Ligt de oorzaak in het stalsysteem?
Nee, dat systeem is in orde. Het wordt gecontroleerd en alle bio-bedrijven werken op deze manier. Daar kan de consument absoluut op rekenen. Wat moeilijker te beheersen is, ondanks de intensieve controle in de biologische sector, is het gezondheidszorgmanagement. Elke boer moet dagelijks de kippen goed in de gaten houden. Wat is de oorzaak van de uitval van de veren? Ligt dit bijvoorbeeld aan de voeding? Iedere pluimveehouder moet onmiddellijk op zoek naar de oorzaken. Wij kunnen ze daarin als vereniging ook begeleiden.
Hoe kijkt u aan tegen de druk vanuit discounters om biologische producten goedkoper aan te gaan bieden?
Wanneer discounters de prijzen proberen te drukken, beroven zij biologische boerderijen van hun basisbeginselen. De groeiende mechanisatie ondermijnt de geloofwaardigheid van de gehele biologische sector. Dit betekent een stap in de richting van een verdere industrialisatie van de biologische landbouw. En dat is wat we juist niet willen.
Bron: FR-online
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst