Druk bezocht aardappeloogstfeest in Hoofstad van de Smaak

Het aardappeloogstfeest in de binnenstad van Amersfoort, Hoofdstad van de Smaak 2012, trok afgelopen zaterdag (6 oktober) circa duizend bezoekers. Chefkok Olivier van der Staal gaf een onvergetelijke aardappelsmaakles en bakte samen met een groep kinderen biologische 'pieperpannenkoeken'. Het oogstfeest is een initiatief van Bionext in samenwerking met Greenpeace en de biologische aardappelsector.

De kinderen likten hun vingers af bij de 'pieperpannenkoeken'. "Echt cool om te helpen met bakken. Hij smaakte superlekker", zei een enthousiaste jongen. Enkele meisjes deden hun best om de langste aardappelschil te maken. Olivier van der Staal liet de kinderen zien hoe een aardappel groeit door een aardappelplant, met grond en al, door het publiek te laten gaan. Ook leerde hij kinderen dat je beter zelf aardappelpuree kunt maken van verse aardappelen, dan dat je kant en klare puree koopt in een pakje. Van der Staal: "Het is erg belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren over eten, dan is de kans groter dat ze later goede keuzes zullen maken. We vinden het heel gewoon dat ze seksuele voorlichting krijgen op school, maar waarom dan geen voorlichting over eten? Eten doen we drie keer per dag!"Midden op de Groenmarkt in Amersfoort stond de tractor van Cobie de Kruijf, biologische boerin in Leusden, met pas geoogste aardappelen. Cobie: "Het komt niet zo vaak voor dat winkelende mensen een aardappelteler tegen het lijf lopen. Een hele goeie zaak, zo wordt de band zichtbaar tussen de stad en telers in de omgeving." Tijdens het oogstfeest schilderde Norbertus een eigen versie van 'De Aardappeleters' van Van Gogh. Het schilderij zal op een later moment worden geveild voor een goed doel.


Pieperpad

Amersfoort bevindt zich in het hart van het Pieperpad, de enige echte aardappelfietsroute van Nederland die in 2009 in het leven is geroepen door Greenpeace en Bionext. De route is ruim 1000 kilometer lang en loopt van het Friese Lauwersmeer via Amersfoort naar het Zeeuwse Heikant. Met de route wordt aandacht gevraagd voor de biologische, milieuvriendelijke aardappelteelt en voor biodiversiteit in de landbouw.

Voor meer informatie: www.pieperpad.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.