Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"René Cruijsen: "Op dit moment economisch verantwoord om biologisch te boeren"

Tekort aan bio-melk inmiddels 10 tot 20 miljoen liter per jaar

Nederlandse boeren kunnen de vraag naar biologische melk niet meer aan. Het marktaandeel van deze melk is in één jaar tijd met 6 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut. Dit staat te lezen op de website van BNR Nieuwsradio.

Het tekort is inmiddels 10 tot 20 miljoen liter per jaar. Volgens de voorzitter van zuivelbedrijf Eko-Holland René Cruijsen stappen steeds meer boeren over van gewone zuivel naar biologische melk, hoop voor de toekomst dus.

Goede zaak

Het is een goede zaak, zegt Cruijsen op BNR (klik hier om het fragment te beluisteren), maar boeren moeten extra investeringen doen. "Je hebt wel de tijd nodig. Volgens het protocol heb je twee jaar nodig om om te schakelen." Het betekent extra investeringen en dat kost in het begin ongeveer 25.000 euro per jaar.

Het prijsverschil tussen 'gewone' en biologische melk is 12 tot 15 eurocent. "Maar mensen zijn nu toch meer bereid om te kiezen voor biologisch."

Overstappen

Het Landbouw Economisch Instituut adviseert melkbedrijven om over te stappen. "We motiveren boeren om te om over te stappen op biologische melk, daar zijn we continu mee bezig." Maar het is niet eenvoudig. Melkboeren hebben het doorgaans lastig, deels ook door Europese regelgeving. "Voor een aantal boeren is het toch dé oplossing, het is economisch verantwoord om biologisch te boeren. Maar ze moeten wel voldoende grond hebben, ongeveer 25 procent meer. Koeien moeten naar buiten. Het is veel gevraagd, maar goed met het oog op de toekomst."

Bron: BNR-Nieuwsradio
Publicatiedatum: