Biologische boeren willen marktconforme melkprijs

Veel biologische melkveehouders zijn ontevreden over de nieuwe prijssystematiek voor biologische boerderijmelk die zuivelcoöperatie FrieslandCampina vorige week heeft gepresenteerd. Zij vrezen voor een te lage melkprijs in de toekomst. Zo staat te lezen op de website van De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders.

FrieslandCampina heeft 140 biologische leden die de melk leveren voor onder andere de merken 'Boerenland' en 'Zuiver Zuivel'. De biologische leden onderscheiden zich door onder andere geen gebruik te maken van kunstmest, chemische gewasbeschermingsmiddelen en genetisch gemodificeerde grondstoffen. De koeien kunnen gebruik maken van ruime stallen en kunnen vrijuit grazen in het weiland.

Biologische garantieprijs

De nieuwe prijssystematiek gaat uit van de gemiddelde boerderijprijs van omringende landen, de zogenaamde biologische garantieprijs. Belangrijk is te weten dat de melkprijzen in Nederland hoger zijn dan in onze buurlanden. De pijn zit hem dan ook in de mate waarin de buitenlandse melkprijzen meewegen. FrieslandCampina zet bijna 80% van de biologische zuivel af in Nederland, terwijl Nederlandse marktpartijen maar voor 9% meewegen in de biologische garantieprijs. Veel biologische melkveehouders vinden dat zij op deze manier geen marktconforme prijs voor hun melk ontvangen.

Weging Nederlandse marktprijs

De consumptie van biologische zuivel in Nederland vertoont al jaren een stijgende lijn. Dit is mede te danken aan de manier waarop de biologische melkveehouderij zich profileert bij de Nederlandse consument. De sector wil zich verder inspannen en de relatie met de consument 'om de hoek' verder uitbouwen. Het succes hiervan komt tot uiting in de vraag naar Nederlandse biologisch zuivel. Om dit effect te laten doorwerken in de melkprijs die de boer ontvangt, is een hogere weging van de Nederlandse marktprijs nodig.

Berekende meerkosten

Voorheen werd de biologische boerderijprijs bepaald door de berekende meerkosten van de biologische bedrijfsvoering als toeslag op de gangbare melkprijs toe te voegen. In 2011 heeft Wageningen Universiteit berekend dat de biologische melkveehouder per liter melk 11,4 cent meer kosten maakt dan zijn gangbare collega. FrieslandCampina meende echter dat deze prijs niet in de markt verdiend kon worden en besloot de toeslag te beperken tot 8,6 cent.

Perspectief

Door de toeslag te beperken heeft Friesland Campina het vertrouwen onder de biologische melkveehouders vorig jaar ernstig geschonden. Daarbij komt nu een nieuwe systematiek die de biologische boeren weinig perspectief biedt op een marktconforme melkprijs. Een tiental biologische melkveehouders heeft het vertrouwen in de coöperatie al opgezegd. Als er meer volgen is de kans groot dat FrieslandCampina met een tekort aan biologische melk te maken krijgt.

Voor meer informatie neem contact op met de voorzitter van de Natuurweide, Teunis Jacob Slob, of Natuurweidebestuurslid Peter de Nooij.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven