Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere energie- en onderhoudskosten voor bedrijven met melkrobot

Vanaf 2008 is een sterke toename te zien in de investeringen in gebouwen en machines bij melkveebedrijven. Er is vooral veel belangstelling voor nieuwe melksystemen. Deze wordt veroorzaakt door verdergaande schaalvergroting en het aan vervanging toe zijn van de oude melksystemen. Een belangrijke ontwikkeling op dit gebied is de toename van het aantal bedrijven met een melkrobot.

In 2012 had volgens de Stichting KOM 15% van de melkveebedrijven een melkrobot, tegen 4% in 2006. De bedrijven die in de periode 2005/2010 in een melkrobot investeerden, hadden in 2010 te maken met hogere kosten voor afschrijving, onderhoud en energie dan bedrijven die in die periode in andere systemen investeerden. Het inkomen bleef vooral daardoor gemiddeld achter bij dat van de andere investeerders. Maar er zijn ook bedrijven met een robot die op inkomen wel goed scoren. Dit blijkt uit gegevens van bedrijven uit het Bedrijveninformatienet van het LEI.

De uitgangspunten, resultaten en belangrijkste conclusies gebaseerd op een analyse van de BIN-resultaten van melkveebedrijven die in de periode 2005-2010 in een melkrobot, een draaimelkstal of een zij-aan-zijmelkstal hebben geïnvesteerd, zijn hier te vinden.


Publicatiedatum: