Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht trends bio-varkensvlees in flyer

Praktijknetwerk gaat voor balans in vetzuren in biologische varkensvlees

Het netwerk Extra gezond genieten van biologisch varkensvlees heeft de trends voor biologische varkensvlees op een rijtje gezet in een overzichtelijke flyer. Daarbij melden ze ook de resultaten van een succesvolle proef waarbij ze streefden naar een gezondere vetzuursamenstelling in het vlees, waarbij een getraind panel onder andere smaak en geur hebben beoordeeld. Biologisch varkensvlees maakten ze hierdoor extra gezond.

Het praktijknetwerk 'Specifieke kwalificaties van varkensvleeskwaliteit' wil kennis vergaren over mogelijkheden in de markt en over intrinsieke vleeskwaliteit (gezond en lekker vlees) in de biologische varkensketen. Het doel is kennis en gegevens te vergaren over:

  • de behoeften van de jonge generatie biologische consumenten
  • mogelijkheden in de afzetmarkt
  • wat men onder lekker en gezond verstaat
  • de huidige intrinsieke vleeskwaliteit van biologisch vlees
  • de mogelijkheden om de kwaliteit te verbeteren

Het samenwerkingsverband bestaat uit biologische varkenshouders waaronder twee in het buitenland, slachterijen, deskundigen van Wageningen UR, Universiteit Maastricht, retailers in binnen- en buitenland en bedrijven gericht op het objectiveren van vleeskwaliteit. Bij trendwatchers en deskundigen wordt informatie ingewonnen over wensen van de nieuwe generatie consumenten van biologische producten. Hierbij wordt gedacht aan sensoriek (smaak, kleur, aroma, drip) en gezondheid (vetzuren, conserveermiddelen in vleesproducten et cetera). Bij de slachterijen worden gegevens verzameld over de intrinsieke vleeskwaliteit. Met afnemers (slachterijen en retailers) worden aanvullende specificaties afgestemd, aansluitend op aanvullende positioneringen. Aanvullende analyses worden uitgevoerd om de huidige kwaliteit in beeld te brengen. Literatuur en ervaringsdeskundigen worden geraadpleegd gericht op de vraag wat is gezond, wat is lekker en hoe kunnen we de kwaliteit verder verbeteren. Over gezondheid worden onder meer de Hartstichting, het Voedingscentrum en GRAT Maastricht geraadpleegd. De economische haalbaarheid van mogelijke verbeteringen wordt beoordeeld. In overleg met afnemers wordt een plan voor verbetering opgesteld, en zover haalbaar uitgevoerd en geƫvalueerd.

Klik hier voor de flyer 'Meerwaarde door oer-voer met balans in vetzuren'.

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: