Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch maakt volgens haar wel verschil uit voor vlees

"Louise Fresco: "Heel veel biologisch is niet per se beter"

De plofkip is zo slecht nog niet en megastallen hebben we wellicht nodig. Het zijn controversiƫle standpunten van een hoogleraar die juist pleit voor nuance. Louise Fresco, hoogleraar duurzame ontwikkeling, komt deze week met haar nieuwe boek: 'Hamburgers in het paradijs'. Samen met Aart Zeeman prikte ze in Brandpunt (uitzending 30 september) alvast wat vooroordelen over voedsel door.

Ze doen samen boodschappen en daarbij licht ze haar keuzes toe. Bij het aanschaffen van pasta kiest Fresco bewust voor niet-biologische pasta. "Je kunt overwegen om biologische pasta te kopen, maar ik ben daar dus niet zo'n voorstander van. Omdat biologisch toch het probleem heeft dat je veel lagere opbrengsten hebt en daardoor dus meer land nodig hebt. Daar is wel een nichemarkt voor in Europa, maar het is toch geen goede oplossing voor de rest van de wereld.""Heel veel biologisch is niet perse beter. Waar het wel verschil voor uitmaakt is voor vlees, omdat je daar minder antibiotica gebruikt of geen antibiotica. Maar dit betekent in feite gewoon lagere tarweopbrengsten en dat je meer land nodig hebt. Ik vind dat je daar heel zorgvuldig mee om moet gaan en niet moet denken dat dat de zaak oplost. Heel veel mensen denken: laat ik maar iets goeds doen, dan koop ik biologisch en dat is toch een veel te makkelijke oplossing en eigenlijk is dit net zo goed."

"Je moet wel telkens een beslissing nemen. En je moet vooral realiseren dat er geen optimale oplossing is. Je kunt zo goed mogelijk het proberen, maar wat belangrijk is is dat je er over nadenkt. Bewust consumeren."

Bekijk hier het fragment:


Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.
Publicatiedatum: