Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioForum pleit voor bio-koekjes in scholen en ziekenhuizen

Kurt Sannen, voorzitter van de koepel- en ketenorganisatie BioForum Vlaanderen, heeft een brief verzonden naar minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Hierin wordt opgeroepen om koekjes met industriële transvetten in kribbes, scholen en ziekenhuizen te vervangen door bio-koekjes. Dit is vooral van belang voor kwetsbare groepen als baby's, kinderen, zieken en ouderen.

"De Hoge Gezondheidsraad trekt aan uw mouw: de consument krijgt te veel transvetten binnen en dat is niet goed. Wetenschappers linken transvetten aan een lijst ernstige en kostelijke ziektes. Transvetten, althans de industriële variant die hier ter discussie ligt, krijgen we met zijn allen vooral binnen via koekjes en gebak.

De realiteit leert ons dat kinderen, vanaf de prille leeftijd van enkele maanden, minstens dagelijks koek verorberen. En ook in rustoorden en ziekenhuizen is een koekje dagelijkse traktatie.

Vandaar ons voorstel, geachte minister: kies je lekker voor een koekje, kies dan bio-koekjes.

Want bio-koekjes bevatten geen transvetten. De Europese wetgeving voor bio is glashelder: het chemisch procedé waarmee plantaardige oliën gehard worden en dat de gevaarlijke transvetten doet ontstaan, is in de biologische verwerking geheel verboden. De Europese wetgeving voor bio garandeert bovendien dat ook ingevoerde bio-koekjes geen transvetten bevatten. Bio-koekjes herkent u aan het groene logo met blaadje, dit garandeert dat het product biologisch is.

Is het dan niet logisch om koekjes met transvetten te vervangen door bio-koekjes? In kribbes, scholen en ziekenhuizen, voor kwetsbare groepen als baby's, kinderen, zieken en ouderen."
Publicatiedatum: