Kurt Sannen, voorzitter van de koepel- en ketenorganisatie BioForum Vlaanderen, heeft een brief verzonden naar minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Hierin wordt opgeroepen om koekjes met industriële transvetten in kribbes, scholen en ziekenhuizen te vervangen door bio-koekjes. Dit is vooral van belang voor kwetsbare groepen als baby's, kinderen, zieken en ouderen.
"De Hoge Gezondheidsraad trekt aan uw mouw: de consument krijgt te veel transvetten binnen en dat is niet goed. Wetenschappers linken transvetten aan een lijst ernstige en kostelijke ziektes. Transvetten, althans de industriële variant die hier ter discussie ligt, krijgen we met zijn allen vooral binnen via koekjes en gebak.
De realiteit leert ons dat kinderen, vanaf de prille leeftijd van enkele maanden, minstens dagelijks koek verorberen. En ook in rustoorden en ziekenhuizen is een koekje dagelijkse traktatie.
Vandaar ons voorstel, geachte minister: kies je lekker voor een koekje, kies dan bio-koekjes.
Want bio-koekjes bevatten geen transvetten. De Europese wetgeving voor bio is glashelder: het chemisch procedé waarmee plantaardige oliën gehard worden en dat de gevaarlijke transvetten doet ontstaan, is in de biologische verwerking geheel verboden. De Europese wetgeving voor bio garandeert bovendien dat ook ingevoerde bio-koekjes geen transvetten bevatten. Bio-koekjes herkent u aan het groene logo met blaadje, dit garandeert dat het product biologisch is.
Is het dan niet logisch om koekjes met transvetten te vervangen door bio-koekjes? In kribbes, scholen en ziekenhuizen, voor kwetsbare groepen als baby's, kinderen, zieken en ouderen."
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject
- 2021-11-22 Biobakkerij De Trog opent belevings- en R&D-centrum
- 2021-10-21 Eerste oogst biobaktarwe van Belgisch ketenproject is een succes
- 2021-10-13 "De vanilleflan is misschien wel het populairste taartje"