Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wetenschappers trekken onderzoek in twijfel

Frans onderzoek GGO-maïs zorgt voor beroering in Europa

Frans onderzoek naar GGO-maïs heeft voor beroering gezorgd in Europa. Volgens de studie sterven ratten die op een dieet van genetisch gemodificeerde maïs stonden, eerder dan normaal. Binnen de EU werd met spoed nader onderzoek geëist, maar wetenschappers trekken het onderzoek in twijfel.

In de studie, onder leiding van Gilles-Eric Séralini van de universiteit van Caen en Criigen, werd het effect van NK603 Roundup Ready-maïs (GGO-maïs van het Amerikaanse Monsanto) onderzocht. Deze RR-maïs is door genetische modificatie bestand tegen onkruidbestrijdingsmiddel Roundup (glyfosaat).

Het Franse onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Food and Chemical Toxicology, duurde 2 jaar, ongeveer de levensduur van de rat. De ratten kregen gewone maïs, in verschillende doses gemengd met de RR-maïs, die was geteeld mét en zonder glyfosaat.

Vergeleken met de gewone ratten stierven gengevoerde ratten significant eerder, nog meer als de RR-maïs in combinatie met Roundup was geteeld, meldt de Volkskrant. Het effect was het sterkt bij vrouwtjesratten, die tot 5 keer vaker tumoren in de borstspieren ontwikkelden. Mannetjes hadden tot 4 keer meer tumoren. Ook bleken na sectie de organen van gengevoerde ratten 1,5 tot 5,5 keer vaker beschadigd te zijn.

Tumult

Er ontstond direct tumult in Europa. Europarlementariër Kartika Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd de import en teelt van GMO-gewassen direct stop te zetten en de Efsa met spoed te gelasten nader onderzoek in te stellen. De Franse premier Jean-Marc Ayrault liet weten dat Frankrijk zo nodig per direct een Europees verbod zal eisen.

Vraagtekens

Wetenschappers zetten echter vraagtekens bij het Franse onderzoek, bericht de Volkskrant. Zo zijn laboratoriumratten gebruikt waarvan bekend is dat deze extra tumorgevoelig zijn, vooral bij afwijkende diëten.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: EVMI
Publicatiedatum: