Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hogere vleesprijs compenseert hoge voerprijs gedeeltelijk"

Van den Bogert mengt overgebleven bio-brood door varkensvoer

Tholen - Janny van den Bogert van de biologische varkenshouderij Van den Bogert in Hedel is momenteel aan het experimenteren met het varkensvoer. "We malen overgebleven biologisch brood uit supermarkten en voegen dit toe aan het varkensvoer. Een handelaar uit de buurt kwam met dit idee en we besloten hiermee aan de slag te gaan, er zitten immers veel voedingsstoffen in brood. Het is mooi meegenomen dat we hiermee voedselverspilling voorkomen."


Buitendouche voor de varkens.

Op de varkenshouderij worden 130 zeugen en 800 vleesvarkens gehouden. Ook bij Van den Bogert hebben ze te kampen met de hoge voerprijs. "Dit wordt gelukkig deels gecompenseerd door de hogere vleesprijs. Een tijdje geleden is daar iets bijgekomen, maar dit mag natuurlijk altijd meer zijn."

Op de varkenshouderij worden niet veel grondstoffen verbouwd. "Vorig jaar hadden we maïs en nu wat gerst en kuilgras. Als we zelf meer grondstoffen voor voer willen gaan produceren, zou er land bij moeten komen. En het is een risico, omdat je altijd kans hebt op een mislukte oogst. Het vergt ook een investering, terwijl we met het aankopen van kant-en-klaar voer net zoveel geld kwijt zijn."


Onlangs eigen biologische gerst geoogst. Janny heeft het stro bij het persen extra laten snijden zodat het mooi kort is en heel geschikt voor kleine biggetjes in de kraamstal.

Bezoek

Eergisteren (11 september) zijn er twee ondernemers die willen omschakelen naar biologisch op excursiebezoek geweest bij de varkenshouderij. “Ze hebben onder meer vragen gesteld over de techniek en onze stalinrichting. Het is leuk om zulke gerichte vragen op je afgevuurd te krijgen." Een paar weken geleden kreeg Van den Bogert ook al een gezin uit Limburg op bezoek die plannen hebben om om te schakelen naar de biologische varkenshouderij.De bio-varkenshouderij in Hedel houdt één keer per jaar open dag. "Dit doen we meestal op paasmaandag en dat gebeurt samen met wat andere bedrijven uit de omgeving, waaronder twee biologische bedrijven." Varkenshouderij van den Bogert is acht jaar geleden omgeschakeld naar biologisch. "Dit wilden we al jaren, omdat we niet tevreden waren met de manier van varkens houden, maar we liepen steeds tegen obstakels aan. En omschakelen was geen optie op de toenmalige locatie, vandaar dat we besloten op een nieuwe locatie verder te gaan."

Voor meer informatie:

Janny van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Mezenweg 11
5321 JR Hedel
073 5993713
aajm@xs4all.nl