Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Al 100 nieuwkomers in 2012

Finland: meer omschakelaars dan ooit

Momenteel schakelen meer Finse boeren dan ooit om naar biologische landbouw. Het voedselveiligheidsagentschap Evira meldt voor dit jaar een forse stijging van het aantal bedrijven dat kiest voor omschakeling. Tot nu toe hebben 365 boerderijen een aanvraag voor de biologische certificering ingediend. Van deze bedrijven zijn er 113 dierlijke productieboerderijen, bijna net zo veel als in de laatste drie jaar bij elkaar.

Inmiddels zijn dit jaar al 100 nieuwe bedrijven tot de biologische sector toegetreden. Tot de nieuwkomers behoren vooral bijzonder veel bakkerijen. Uit de cijfers van Evira blijkt ook dat veel jongeren die bestaande boerderijen overnemen er voor kiezen om meteen zowel de gewassen als de dieren om te schakelen naar biologisch.

Volgens de organisatie liggen diverse factoren ten grondslag aan de groeiende populariteit van de bio-landbouw. De sterke vraag op de markt bijvoorbeeld, ook heerst er een positieve trend en vanaf 2014 start een nieuwe zes jaar durende subsidieperiode voor het 'Rural Development Programme' in de EU. Ook de forse stijgingen in de kosten van kunstmest en veevoer zijn een stimulans om te gaan voor een meer natuurlijke werkwijze.

Er zijn nu ongeveer 4.300 biologische boeren in Finland. Dankzij de nieuwe aanwinsten voor de sector is het aandeel van de landbouwgrond dat gebruikt wordt voor bio-productie inmiddels gestegen tot ongeveer negen procent.

De overheid heeft als doel gesteld om 20 procent bio-productie in 2020 te realiseren. Dit doel is al bereikt in Kainuu en op de Åland-eilanden. En Noord-Karelië gaat ook de goede kant op. Ondertussen loopt Zuidwest-Finland ver achter, met minder dan vijf procent van de landbouwgrond dat gewijd is aan biologische methoden.

Bron: Ule Uutiset
Publicatiedatum: