Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duurzame kip in de Nederlandse winkel

Pluimveehouders en –slachterijen in overleg met retail over 'Kip van Morgen'

De pluimveesector schaart zich achter het streven van het CBL om het gehele kipassortiment voor de Nederlandse markt te verduurzamen. Op korte termijn gaat de pluimveesector in overleg met supermarkten om alle wensen voor 'de Kip van Morgen' in kaart te brengen. Zo wil de sector tijdig aan de veranderende vraag van retailers voldoen en zich zo goed mogelijk voorbereiden op de stijgende vraag naar duurzame kip.

Het overleg met supermarkten volgt na het onlangs genomen besluit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om vanaf 2020 alleen nog duurzaam vlees in te kopen. De Nederlandse pluimveesector wil daarop voorbereid zijn en gaat daarom om de tafel met supermarkten. Uit het overleg moet blijken welke wensen afnemers hebben op het gebied van dierenwelzijn, milieu en volksgezondheid.

Duurzaam kipassortiment

Op basis van het overleg komt de sector nog dit najaar met een invulling van 'de Kip van Morgen', die voldoet aan de retailwensen. De sector onderzoekt welke pluimveehouders en slachterijen aan de vraag van supermarkten kunnen voldoen. Zo moeten vraag en aanbod tijdig op elkaar zijn afgestemd.

Er zijn verschillende manieren om pluimvee te houden voor de productie van kip: via de reguliere, scharrel of biologische houderij. De uitdaging is om de beste combinatie van duurzaamheidsaspecten te vinden voor elk houderijconcept en voor elk afzetkanaal. Dit betekent een goede borging van dierenwelzijn, een veilig product én een rendabele productiewijze met een lage milieudruk.

Publicatiedatum: