Het overleg met supermarkten volgt na het onlangs genomen besluit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om vanaf 2020 alleen nog duurzaam vlees in te kopen. De Nederlandse pluimveesector wil daarop voorbereid zijn en gaat daarom om de tafel met supermarkten. Uit het overleg moet blijken welke wensen afnemers hebben op het gebied van dierenwelzijn, milieu en volksgezondheid.
Duurzaam kipassortiment
Op basis van het overleg komt de sector nog dit najaar met een invulling van 'de Kip van Morgen', die voldoet aan de retailwensen. De sector onderzoekt welke pluimveehouders en slachterijen aan de vraag van supermarkten kunnen voldoen. Zo moeten vraag en aanbod tijdig op elkaar zijn afgestemd.Er zijn verschillende manieren om pluimvee te houden voor de productie van kip: via de reguliere, scharrel of biologische houderij. De uitdaging is om de beste combinatie van duurzaamheidsaspecten te vinden voor elk houderijconcept en voor elk afzetkanaal. Dit betekent een goede borging van dierenwelzijn, een veilig product én een rendabele productiewijze met een lage milieudruk.