Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-dynamische boeren nodigen burgers uit om samen akkers in te zaaien

Kom 'Toekomst zaaien' bij de boer

In de weekenden van oktober nodigen acht biologisch-dynamische boeren burgers uit om handmatig een akker in te zaaien met wintergraan. Hiermee sluit Nederland zich als twaalfde deelnemende land aan bij het internationale project 'Toekomst zaaien'. In 2006 begonnen de Zwitserse BD-boeren Ueli Hurter en Peter Kunz dit project om burgers actief te betrekken bij de bron van de landbouw; het zaadgoed, met als nevenboodschap 'Houd de landbouw gentechvrij'. In 2009 groeide het project al uit tot 53 akkers in vijf verschillende landen en dit jaar vindt het voor het eerst in meer dan 10 landen plaats. In Nederland wordt het project uitgevoerd door Stichting Demeter (keurmerk bio-dynamisch voedsel) en Stichting Zaadgoed.Zaadgoed is een deel van ons cultureel erfgoed en komt voort uit duizenden jaren van selectie en vermeerdering. Wat ooit in handen was van vooral boeren en tuinders is sinds de laatste decennia voor ruim de helft in handen gekomen van nog maar 10 multinationals, zoals Monsanto. Met deze machtsconcentraties van bedrijven die zaadgoed en bestrijdingsmiddelen leveren, wordt het aanbod van rassen en gewassen steeds beperkter, omdat het voor deze multinationals commercieel interessanter is om te werken aan een klein aantal rassen waarover zij eigendom kunnen garanderen door patent/kwekersrecht en/of hybride zaden. Hierdoor ontstaan monoculturen in de landbouw, met steeds minder biodiversiteit en wordt de keus voor u in het winkelschap steeds kleiner.

Houd onze landbouw gentechvrij

De initiatiefnemers van dit internationale project, twee Zwitserse boeren startten 'Toekomst zaaien!' ook als een protest tegen genetische manipulatie van zaad. Hoewel de langetermijneffecten van het eten van gentech-voedsel nog altijd onduidelijk zijn, is in experimenteel onderzoek aangetoond dat dieren die de keuze krijgen tussen voedsel dat voortkomt uit genetisch gemanipuleerde soja of maïs en gewone soja of maïs het gemanipuleerde voedsel laten staan. Helaas hebben steeds minder dieren die keuze en eten wij die dieren zonder dat we weten dat ze dit voedsel hebben gegeten. Dit valt namelijk niet onder de etiketteringsplicht. Het project wil burgers bewust maken, en boeren en burgers gezamenlijk een stem geven.Mensen die deelnemen zaaien gezamenlijk een akker in met graan. Daarnaast krijgen ze een rondleiding op het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf om te laten zien hoe er gewerkt wordt aan kringlopen van mest en voer, dierenwelzijn en bodemvruchtbaarheid. Verder is er uitleg over rassen en zaadgoed en na het zaaien nog een drankje en een hapje. De bedrijven die deelnemen zijn verspreid over Nederland. Zie voor de data en adressen de website: www.stichtingdemeter.nl.

Het project Toekomst zaaien wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met Stichting Zaadgoed en wordt mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en de sponsoren: EkoPlaza, Zuiver Zuivel, Estafette/Odin, de BioBakker en Eosta.

Voor meer informatie:

Stichting Demeter, Bert van Ruitenbeek, 06 20731016
Publicatiedatum: