Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch is beter

In diverse media is berichtgeving verschenen dat biologisch voedsel niet gezonder zou zijn dan voedsel vanuit de intensieve landbouw. Op deze stellingname valt nogal wat op af te dingen.

Het Amerikaanse onderzoek waarop deze berichtgeving is gebaseerd, concludeert dat er weinig bewijs is dat biologisch eten gezonder is dan gangbaar eten. Dat is toch net wat anders dan de strekking van een aantal Nederlandse krantenberichten dat zou zijn aangetoond dat biologisch eten niet gezonder is dan gangbaar geteeld eten. Daarbij wordt er hier vooral gekeken naar voedingswaarde. De gezondheid van voedsel kun je onderscheiden in voedingswaarde en voedselveiligheid. Wat betreft dat laatste scoort gangbaar voedsel en de gangbare productiewijze beslist slechter dan biologische producten.

Gif

Op industrieel geteeld groente en fruit worden chemische gewasbeschermingsmiddelen ingezet om ziekten, onkruid en insecten te bestrijden. Restanten van die middelen zitten op de groenten en fruit die consumenten in de winkel kopen. Tweederde van alle groenten en fruit in de verkoop bevat deze resten. De resten moeten onder de wettelijk vastgestelde gezondheidslimiet zitten. Wetsovertredingen vinden echter nog steeds plaats. En belangrijker, de gezondheidsnormen zijn niet scherp genoeg. Het zijn normen voor gifstoffen afzonderlijk, die geen rekening houden met de gezamenlijke en de onderlinge werking van die stoffen. Wetenschappelijk onderzoek leidt ertoe dat de wettelijke normen voor resten van chemische gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit steeds scherper worden, omdat de negatieve gezondheidseffecten ervan telkens weer ernstiger blijken te zijn dan eerder gedacht.

Antibiotica

Veel vlees bevat resistente bacteriƫn. Dat is niet gezond omdat antibiotica dan niet meer werken bij de bestrijding van bacteriƫle infecties bij mensen. Die resistentie is in belangrijke mate ontstaan omdat in de intensieve veehouderij zo kwistig met antibiotica wordt omgegaan. In de biologische veehouderij worden ook antibiotica gebruikt, maar veel minder dan in de gangbare. Biologische veehouders maken namelijk veel meer werk van het voorkomen dat hun dieren ziek worden door hen veel (buiten)ruimte te geven en niet op te fokken tot maximale productie.

Klik hier voor het bericht van de wetenschappers zelf.
Publicatiedatum: