Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlieg blijft liever weg uit schone varkensstal

Een combinatie van goede hygiënemaatregelen en biologische bestrijding lijkt effect te hebben op het aantal vliegen in de stallen van biologische varkenshouders. Lijkt, want de effectiviteit van de maatregelen verschilt sterk per bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research bij een aantal biologische veehouders, zo staat in V-focus.

Hygiëne- en weringsmaatregelen lijken op biologische varkensbedrijven het aantal vliegen te reduceren. Maar dat is niet statistisch bewezen. Het mixen van de mest, het afdekken van mesthopen en het verwijderen van broedplaatsen lijken het meest effect te hebben op een afname van het aantal vliegen. Het uitzetten van de roofvliegen en sluipwespen heeft geen significante invloed op het aantal kamervliegen. Het aantal steekvliegen leek daarentegen wel te zijn afgenomen. De effecten van de roofvliegen en sluipwespen zijn per bedrijf verschillend.

Onruststokers

Vliegen zijn niet alleen irritant voor de dieren (verminderd welzijn) en de veehouder, ze kunnen ook leiden tot productieverliezen doordat ze onrust veroorzaken en dierziekten verspreiden. Verder dragen vliegen niet bij aan het imago dat de biologische sector graag wil uitstralen. Tot slot kunnen vliegen een rol spelen bij de verspreiding van ziekten naar vee en mens. Biologische veehouders hebben Wageningen UR Livestock Research daarom gevraagd oplossingen aan te dragen die in overeenstemming zijn met het biologische gedachtegoed.

Maatregelen

In 2009 zijn op zeven biologische varkensbedrijven de effecten onderzocht van hygiënemaatregelen. In 2010 is bij veertien bedrijven het effect van biologische bestrijdingsmaatregelen met sluipwespen en roofmijten onderzocht. Daarnaast werden op deze bedrijven preventieve maatregelen genomen.

Klik hier voor het artikel.

Voor meer informatie: Monique Mul, Wageningen UR Livestock Research

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: