Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitslagen tankmelkonderzoek schmallenbergvirus bekend

In de afgelopen twee maanden werd melkveehouders de mogelijkheid geboden om éénmalig tankmelkonderzoek op afweerstoffen tegen het schmallenbergvirus uit te laten voeren.

De eerste veehouders die van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, hebben afgelopen weekend de uitslagen per post ontvangen. Half september zullen de uitslagen van de tweede ronde bekend worden gemaakt.

In de tankmelkmonsters van 92% van de bedrijven werden veel afweerstoffen aangetoond. Dit betekent dat op deze bedrijven meer dan 50% en in de meeste gevallen zelfs 80-100% van de aanwezige melkgevende dieren de infectie met het schmallenbergvirus heeft doorgemaakt. Op 6% van de bedrijven uit deze onderzoeksronde zijn weinig afweerstoffen aangetoond (op deze bedrijven heeft 20-50% van de melkgevende dieren de infectie doorgemaakt) en 2% van de deelnemende bedrijven heeft de uitslag 'geen afweerstoffen aangetoond' ontvangen. Op laatstgenoemde bedrijven heeft minder dan 20% van de melkgevende dieren de infectie doorgemaakt. Deze resultaten ondersteunen het beeld van massale verspreiding van de infectie over heel het land.

Dieren die de infectie hebben doorgemaakt, zijn volgens verwachting niet meer gevoelig voor infectie met het schmallenbergvirus en zullen dus ook geen afwijkend kalf meer krijgen door een infectie met het virus tijdens de dracht.

Tot en met 31 augustus kunnen melkveehouders van de mogelijkheid gebruik maken om hun tankmelk te laten onderzoeken voor 19,50 euro exclusief btw.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: