Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boek over de geschiedenis van de BD-landbouw in Nederland

Verschijnt binnenkort: De aarde zal weer vruchtbaar zijn

In De aarde zal weer vruchtbaar zijn brengt Ellen Winkel de geschiedenis van de biologisch-dynamische (BD) landbouw in Nederland tot leven. Geïnspireerd door de werkwijze van onder andere Annejet van der Zijl en Frank Westerman sleept ze je werkelijk mee in de levens van tien bevlogen en inspirerende personen. Het is Ellen Winkel gelukt om een waargebeurde geschiedenis in de vorm van een roman te schrijven die je in één ruk wilt uitlezen.

De boekpresentatie zal op 8 november aanstaande plaatsvinden tijdens het congres 'Levende Landbouwcultuur' in de Rode Hoed in Amsterdam (zie www.bdvereniging.nl voor meer informatie).
Crisis: alles moet anders

Als de crisis waarin we ons nu bevinden iets duidelijk maakt, dan is het wel dat het huidige systeem niet langer houdbaar is. De groei die we zo lang gewoon vonden, is eindig. We moeten toe naar een samenleving die minder is gericht op consumptie en materie. Dat roepen we nu, maar de vroege pioniers uit De aarde zal weer vruchtbaar zijn brachten het begin vorige eeuw al in praktijk. Zij bouwden toen al aan een gezonde landbouw in een gezonde economie, vanuit de visie dat alles wat leeft deel is van een groter geheel. De pioniers uit onze tijd borduren hier eigenlijk op voort. En zij krijgen gelukkig steeds meer waardering en navolging. Want alles moet anders.

Rijke inspiratiebron

De eerste tuinders venten hun groenten uit met een bakfiets of een paardenkar. Later komen de eend en de roestige volkswagenbus. Nog weer later de grote vrachtwagens. Terwijl de landbouw in sneltreinvaart industrialiseert, ontwikkelen de pioniers uit De aarde zal weer vruchtbaar zijn in grote saamhorigheid nieuwe initiatieven. Zorglandbouw, groenteabonnementen en allerlei vormen van samenwerking waarbij consumenten bijvoorbeeld mede-eigenaar zijn van grond, winkels of zonnepanelen. Uit alle verhalen blijkt dat zij, geïnspireerd door de antroposofie, hun eigen weg gingen en gaan. Soms tegen de verdrukking in, maar altijd vol overtuiging en met het vaste vertrouwen bij te dragen aan een betere wereld. Een prachtige inspiratiebron voor iedereen!

Over de auteur

Ellen Winkel (1965) is zelfstandig tekstschrijver en journalist. Zij studeerde in 1991 in Wageningen af op Alternatieve Landbouw. Sindsdien heeft ze verschillende banen gehad op het gebied van communicatie over biologische landbouw. Ellen is hoofdredacteur van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de BD-Vereniging. Ze heeft drie bijenvolken, twee koeien en een moestuin.
Publicatiedatum: