Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Video's tonen ervaringen met familiekudde

In het project Familiekuddes zoeken melkveehouders en onderzoekers naar de beste manieren om kalfjes bij de koe te houden. Hoe dat in de praktijk gaat, is te zien in een serie korte filmpjes.

Rust in de kudde. Dat is een belangrijk voordeel van een familiekudde boven de reguliere houderij, waarin koeien in steeds wisselende leeftijdsgroepen lopen. Judith Poelarends, onderzoeker bij Wageningen UR Livestock Research, legt dat in een van de video's uit. Doordat er minder stress is bij de koeien, verbetert hun weerstand en is er minder uitval. Behalve dat het dierenwelzijn verbetert, groeien de kalveren er ook goed bij, vertelt melkveehouder Anita Jongman in een andere video.

Webboek Familiekuddes

'Familiekuddes – zoals de koe het zou willen' is de titel van het project waarin Wageningen UR Livestock Research en het Louis Bolk Instituut (LBI) samenwerken. In april verscheen het gelijknamige webboek, met praktijkervaringen van melkveehouders met verschillende vormen van familiekuddes. De video's geven een verhelderend beeld van achtergronden, praktijkervaringen en stalontwerpen.

'Goed voor koe, boer en portemonnee'

In het filmpje Familiekuddes – zoals de koe het zou willen, komen de verschillende betrokkenen aan het woord. Onderzoekers van Wageningen UR en het LBI lichten de achtergronden toe. Zo vertelt Gidi Smolders over de ervaringen op biologische melkveebedrijven, waar al langer gewerkt wordt met familiekuddes of kalveren bij de koe. Dat gaat vaak gepaard met (veel) minder antibioticagebruik. Steeds meer gangbare veehouders tonen interesse, omdat het systeem volgens Smolders 'goed is voor de koe, de portemonnee en het humeur van de boer'.

Consument ziet graag kalf bij de koe

In twee korte reportages vertellen melkveehouders Cor den Hartog en Anita Jongman over hun ervaringen met familiekuddes. Den Hartog houdt de kalfjes tussen de koeien in een open vrijloopstal: "We zijn er tegenwoordig meer van doordrongen dat de consument dat belangrijk of aangenaam vindt." Jongman streeft naar een ultieme familiekudde waar alle leeftijden door elkaar heen lopen. Ze ziet dat de koe er gezonder en sterker van wordt, én vrolijker. Wel moet het financieel rendement nog verbeteren, aldus Jongman.

Stalontwerpen

Omdat de inrichting van de stal cruciaal is bij een familiekudde, heeft Wageningen UR Livestock Research verschillende ontwerpen gemaakt. Projectleider Paul Galema licht deze stalontwerpen in een video toe. Een vrijloopstal – rechthoekig of rond – biedt ruimte aan verschillende wensen van de koeien en kalveren. Kalfjes kunnen bijvoorbeeld door paaltjes naar een kalvercrèche, en koeien die gaan afkalven kunnen zich in een aparte ruimte terugtrekken.

Bron: Groen Kennisnet
Publicatiedatum: