Prijzen gangbaar en bio dichter bij elkaar door slecht weer bloeiseizoen

"Robert Elshof: "Dit kon wel eens dé kans zijn om te scoren met bio-fruit"

Tholen - De slechte omstandigheden van het afgelopen bloeiseizoen zouden wel eens goed kunnen uitpakken voor de biologische fruitteelt. Althans, dat verwacht Robert Elshof, van Elshof fruit B.V. "Door de hogere prijzen waar ook de gangbare sector door tegenvallende oogstresultaten mee te maken zal krijgen, zouden we dit jaar wel eens dé kans kunnen krijgen om te scoren met biologisch fruit."Vooral de provincie Flevoland, waar het bedrijf van Elshof gevestigd is, werd zwaar getroffen door de strenge vorst van afgelopen winter. Het natte voorjaar zorgde ervoor dat de ziektedruk maar moeilijk op niveau te houden was. "Dat gaan we terugzien in de oogst van de komende maanden. Vergeleken met het voorgaande jaar waarin we juist een hele hoge opbrengst hadden door een heel goed bloeiseizoen, zal de handel dit jaar veel sneller weg zijn."

Het eerste jaar dat hij overgegaan is op biologische teelt is een leerjaar geweest voor Robert. "De bio-handel is compleet anders dan de gangbare handel. Nu heb ik veel meer te maken met kleinere partijen in afzet. In de gangbare handel had ik vaker te maken met één of twee grote afnemers. Nu is het meer versnipperd."Omdat gangbaar en biologisch tijdens het bloeiseizoen beide last hebben gehad van de slechte weersomstandigheden, verwacht Robert dat het prijsverschil kleiner zal zijn. "De gangbare handel moet door lagere volumes ook hogere prijzen rekenen. Dat kan in het voordeel werken van de biologische handel. Daarbij ga ik er van uit dat de trend van groei in consumptie van bio door gaat."

Robert verbaast zich er over dat Nederland zo achter loopt op de buurlanden qua bio-consumptie. "Bij ons is het biologische aandeel maar 1,5% ten opzichte van 6% in Duitsland. Ook in landen als België, Frankrijk, Engeland en Zweden liggen de percentages veel hoger. Het wordt tijd dat de sector inhaakt op de bio-trend. Inkopers van retailbedrijven zullen meer op biologisch gericht moeten zijn."

De verkleining van prijsverschillen kan gunstig uitpakken voor de biologisch sector. "Dit is dé kans om te scoren en wij zijn er klaar voor. Wij kunnen prima een paar grote afnemers hebben voor ons fruit. We staan als bedrijf in de startblokken om te leveren."

Voor meer informatie:

Robert Elshof
Elshof Fruit BV
Van den Hamlaan 19
8251 RX Dronten
0321 312719
info@elshoffruit.nl
www.elshoffruit.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven