Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hong Kong: Telen op dakterras wordt steeds populairder

Bovenop het dakterras, hoog boven het bruisende leven van Hong Kong, zijn toegewijde telers druk bezig met het verzorgen van hun biologische gewassen. Tegen een achtergrond van wolkenkrabbers en met bomen en jungle begroeide heuvels, verhuurt 'City Farm' 400 teeltbakken op het dakterras van 930 vierkante meter. De kosten bedragen 20 tot 25 dollar per bak per maand. "Telen in de stad wordt steeds populairder, we zijn binnen korte tijd ontzettend gegroeid", zo stelt Osbert Lam, de oprichter van 'City Farm'. Het bedrijf heeft twee jaar na de opening zo'n 100 vaste telers.

Het is slechts één van de vele locaties die de afgelopen jaren zijn ontstaan in de betonjungle die Hong Kong heet. De vraag naar biologische producten blijft groeien en mensen zoeken een plek om één van de dichtstbevolkte steden ter wereld te ontvluchten. Deze dakterrassen bieden een oplossing voor beide problemen."Ik eet liever datgene wat ik zelf heb geteeld, dan wat ik in de supermarkt kan kopen", zo vertelt Melanie Lam. Zij is een 28-jarige verpleegster die twee keer per week de 'City Farm' in het Quarry Bay district van Hong Kongs hoofdeiland bezoekt.

Ongebruikte dakterrassen vormen de enige optie voor groentetelers in de dop om zich helemaal uit te leven. Een lapje grond is onbetaalbaar en het grootste deel van de 7 miljoen inwoners van dit Zuidelijke Chinese gebied woont in hoge flatgebouwen.

Een dergelijke manier van telen wint al jaren aan populariteit in Londen en New York, maar in Hong Kong duurde het even voordat men de smaak te pakken had. Nu lijkt het echter ook hier aan te slaan.

De officiële cijfers suggereren dat biologisch voedsel nog steeds aan populariteit wint in Hong Kong. Het aantal teeltbedrijven dat deelneemt aan het overheidsinitiatief om biologische landbouw te stimuleren, bedroeg 193 in juni dit jaar in vergelijking met 123 in 2008.

Maar ondanks de groeiende populariteit lijken er nog geen dakterrastelers te zijn die hun producten tegen winst verkopen. Dit in tegenstelling tot hun collega's in steden waar de ruimte niet zo schaars is en waar dit concept al veel eerder aansloeg.
Slechts 3 procent van de geconsumeerde groenten in Hong Kong is lokaal geteeld, zo laten cijfers van de overheid zien.

Bron: Google.com
Publicatiedatum: