Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Xylanen goed alternatief voor gebruik zetmeel in bioplastics?

Gebruik van zetmeel in bioplastics krijgt kritiek, omdat het eetbare producten onttrekt aan de voedselketen. Een alternatief is het gebruik van xylanen en mannanen uit celwanden van planten. Daarvoor kunnen afvalstromen uit de landbouw en bosbouw worden gebruikt, stellen Finse onderzoekers.

Xylanen en mannanen zijn na cellulose de meest voorkomende polysacchariden in planten. Xylanen komen voor in alle delen van planten. Grassen en granen bevatten 25 tot 35% xylanen. Landbouwafval van onder meer granen is dus een grote potentiƫle bron van xylaan, evenals houtpulp. Tot nu toe was er echter weinig commercieel gebruik bekend van xylanen in bio-plastics. De Finse onderzoekers zien goede mogelijkheden voor toepassing als verpakkingsfolie van voedsel. Het materiaal is veilig, kan als folie zuurstof, geurstoffen en vet tegenhouden en is geschikt als coating voor fruit, kaas of papier.

Voor toepassing als plastic zak moet de sterkte en stijfheid versterkt worden met andere (bio)polymeren. De onderzoekers noemen ook de combinatie met nanokleine deeltjes zoals cellulose of klei interessant. De industriƫle verwerking moet echter nog veel verder uitgewerkt worden. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Trends in Food Science.

Bron: Food Production Daily via FoodHollandPublicatiedatum: