Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Engeland en Wales: inkomens bio-landbouwbedrijven blijven concurrerend

Uit het laatste rapport over biologische landbouwinkomens in Engeland en Wales, dat begin augustus gepubliceerd is, blijkt dat de biologische bedrijven qua inkomsten kunnen blijven concurreren met vergelijkbare gangbare bedrijven. Dit ondanks de moeilijke omstandigheden op de biologische markt, zo blijkt uit een rapport van het Organic Researche Centre.

Het project 'Organic Farm Incomes' bevat zakelijke gegevens van 212 biologische bedrijven in Engeland en Wales. Uit de analyses is gebleken dat het bedrijfsinkomen van de meeste typen bio-boerderijen hoger of gelijk is aan die van vergelijkbare gangbare bedrijven. Het inkomen was significant hoger voor biologische bedrijven met runderen en schapen. Wat betreft winstgevendheid zitten er geen significante verschillen tussen biologische en conventionele bedrijfstypen.

"Het feit dat biologische inkomens blijven concurreren met conventionele en dat we een toename zien in het aantal tuinbouwbedrijven, is zeer bemoedigend. Veel boeren kijken teveel naar de statistieken in de retail om te bepalen of ze door moeten gaan met de biologische landbouw. Het is dus aan te raden om ook goed naar andere cijfers te kijken alvorens men een beslissing neemt", zegt Nic Lampkin, directeur van het Organic Research Centre.

In het project wordt ook van jaar tot jaar de winstgevendheid van diverse boerderijen bekeken. De resultaten van 2010/2011 zijn vergeleken met die van 2009/2010. Een aanzienlijk toename van de winstgevendheid werd waargenomen op biologische en conventionele teelt- en tuinbouwbedrijven. Er is ook een zekere stijging te zien bij de LFA-melkveehouderijen. De winstgevendheid daalde voor andere biologische zuivelbedrijven en veehouderijen. Zij het niet heel significant. Dit terwijl de winstgevendheid op conventionele rundvee- en schapenboerderijen aanzienlijk gedaald is.
Publicatiedatum: