Richting 2020 zal de Nederlandse varkenshouderij meer merkvlees moeten gaan produceren, stellen diverse studies. De retail stuurt vooral de prijs en kan invloed hebben op de planning. Productievolume wordt nu door slachterijen gestuurd met het prijsmechanisme. In de toekomst zal de consumentenvraag en daarmee de retail veel directer invloed gaan uitoefenen op de productie, stelt onderzoeker Henri Holster van Wageningen UR. Bekende pieken in de vraag (BBQ-tijd) zullen dan in de varkenshouderij meegenomen worden in de planning.
Ketenregisseurs zoals Vion (De Groene Weg), De Hoeve, Van Rooi, Hijdeporc, Krull vermarkten jaarlijks bijna 10 miljoen varkens. Concepten vanuit groepen samenwerkende varkenshouders komen jaarlijks tot 120.000 varkens. En door Coöperatie Heyde Hoeve moet dat groeien met 300.000 varkens.
Er zijn twee grote ketenorganisaties in de varkenshouderij, De Groene Weg en De Hoeve.
De Groene Weg
De Groene Weg is een onderdeel van Vion. Er zijn nu 55 varkenshouders bij aangesloten. De Groene Weg produceert uitsluitend biologisch vlees, met een Skal-certificaat. Dit vlees krijgt 3 sterren, het hoogste niveau van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. De Groene Weg betaalt varkenshouders een hogere prijs. Maar een biologische varkenshouder heeft ook flinke meerkosten. De Groene Weg werkt met haar leveranciers samen in een leveranciersvereniging, waardoor een vrij stabiele prijsontwikkeling wordt gerealiseerd. Er is een centraal informatiesysteem Farmingnet waarin de analyseresultaten van veehouders komen maar waar ook fokkerijen en vermeerderaars gebruik van kunnen maken.De Hoeve
Bij De Hoeve zijn nu 200 varkenshouders aangesloten. De Hoeve is onafhankelijk van toeleveranciers en afnemers en de rol van ketenregisseur is losgekoppeld van de betrokken veehouders. De Hoeve heeft een eigen certificeringssysteem: Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en het streven is om meer maatschappelijk verantwoord vlees te produceren. Circa 40% van het vlees wordt vermarkt als herkenbaar KDV-vlees en consumenten zijn nu bereid voor dit vlees iets meer te betalen. De varkenshouderijen die zijn aangesloten bij De Hoeve behoren tot de top in hun sector.Bron: Agro Informatica, augustus 2012 via FoodHolland