Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer uren in de wei: minder melk, maar met meer eiwit

Biologisch gehouden melkkoeien die jaarlijks meer dan 4500 uur in de wei doorbrengen produceren minder melk, maar deze bevat meer eiwit dan die van koeien die minder dan 1500 uur grazen. De hoeveelheid lactose in de melk van de eerste groep blijkt juist lager te zijn.

Uit het onderzoek, gehouden door Wageningen UR Livestock Research, blijkt ook dat hoe langer een ondernemer biologisch 'boert', hoe meer uren de koeien jaarlijks in de wei spenderen. Verder ervaren veehouders die hun koeien langer laten weiden minder problemen met weidegang.

Compensatie

In V-focus, een vakblad voor adviseurs in de dierlijke sector, is van het onderzoek een samenvatting geschreven. Hierin is te lezen, als conclusie op laatstgenoemde: 'Kennelijk hebben deze veehouders hun bedrijfssysteem optimaal ingericht op weidegang'.

De lagere melkproductie wordt door de melkveehouders gecompenseerd door hogere gehalten in de melk, minder kosten voor bijvoorbeeld krachtvoer, minder klauwproblemen en een langere levensduur. Zo blijkt dat dieren die meer dan 2500 uur weiden gemiddeld een half jaar ouder zijn dan hun soortgenoten op bedrijven waar minder dan 2500 uur wordt geweid.

De geïnterviewde veehouders zijn het er overigens unaniem over eens dat koeien in de wei horen. Vooral met het oog op (in volgorde van belangrijkheid): imago van de sector, kwaliteit van de melk, landschap, dierenwelzijn als diergezondheid.

Onderzoek

Van de ongeveer 320 melk leverende biologische bedrijven, hebben 89 meegedaan door middel van het invullen van een enquête. Daarnaast zijn op 14 bedrijven koeien beoordeeld op welzijn om een indruk te krijgen van het effect van weidegang op dierenwelzijn.

In het rapport is in grafieken in één oogopslag te zien wat weidegang voor invloed heeft op de melkkwaliteit, -productie, enzovoorts. Ook precieze aantallen betreffende bijvoorbeeld grondgebruik of de mening van de veehouders betreffende de geschiktheid van seizoen voor weidegang, zijn terug te vinden in het rapport.

Voor meer informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research; Marleen Plomp, Wageningen UR Livestock Research

Bron: www.groenkennisnet.nl via bioKennis
Publicatiedatum: