Uit het onderzoek, gehouden door Wageningen UR Livestock Research, blijkt ook dat hoe langer een ondernemer biologisch 'boert', hoe meer uren de koeien jaarlijks in de wei spenderen. Verder ervaren veehouders die hun koeien langer laten weiden minder problemen met weidegang.
Compensatie
In V-focus, een vakblad voor adviseurs in de dierlijke sector, is van het onderzoek een samenvatting geschreven. Hierin is te lezen, als conclusie op laatstgenoemde: 'Kennelijk hebben deze veehouders hun bedrijfssysteem optimaal ingericht op weidegang'.De lagere melkproductie wordt door de melkveehouders gecompenseerd door hogere gehalten in de melk, minder kosten voor bijvoorbeeld krachtvoer, minder klauwproblemen en een langere levensduur. Zo blijkt dat dieren die meer dan 2500 uur weiden gemiddeld een half jaar ouder zijn dan hun soortgenoten op bedrijven waar minder dan 2500 uur wordt geweid.
De geïnterviewde veehouders zijn het er overigens unaniem over eens dat koeien in de wei horen. Vooral met het oog op (in volgorde van belangrijkheid): imago van de sector, kwaliteit van de melk, landschap, dierenwelzijn als diergezondheid.
Onderzoek
Van de ongeveer 320 melk leverende biologische bedrijven, hebben 89 meegedaan door middel van het invullen van een enquête. Daarnaast zijn op 14 bedrijven koeien beoordeeld op welzijn om een indruk te krijgen van het effect van weidegang op dierenwelzijn.In het rapport is in grafieken in één oogopslag te zien wat weidegang voor invloed heeft op de melkkwaliteit, -productie, enzovoorts. Ook precieze aantallen betreffende bijvoorbeeld grondgebruik of de mening van de veehouders betreffende de geschiktheid van seizoen voor weidegang, zijn terug te vinden in het rapport.
Voor meer informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research; Marleen Plomp, Wageningen UR Livestock Research
Bron: www.groenkennisnet.nl via bioKennis