Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische geitenhouder Heinie Alting:

"Bio-boeren zijn erg sociaal, leuke club om mee te werken"

Voor de rubriek 'Wij van LTO Noord' is dit keer biologische geitenhouder Heinie Alting uit het Groningse Sellingen geïnterviewd. Lees het interview hieronder.

Wat voor bedrijf heeft u?
"Samen met mijn vrouw en zoon heb ik een biologisch melkgeitenbedrijf met zevenhonderd melkgeiten. Onze zoon is begin dit jaar in de maatschap gekomen."

"In 1959 kwamen mijn ouders vanuit Jipsinghuizen hiernaartoe. Ze hadden een gemengd bedrijf met akkerbouw en melkkoeien. In 1988 namen we het bedrijf over. Naast het werk op het akkerbouwbedrijf, werkte ik bij aardappelzetmeelconcern Avebe. Een vast inkomen is mooi, maar de drang om thuis meer te doen, werd steeds groter. Samen met mijn gezin onderzocht ik wat voor tak dit zou moeten zijn. Aardbeien, asperges, kippen... van alles passeerde de revue. Tijdens een open dag van een geitenbedrijf in 2002 wisten we het: wij willen verder met geiten. In december 2004 zijn we daadwerkelijk begonnen."

"Achteraf ben ik blij dat ik voor de biologische sector heb gekozen. Het is een leuke club om mee te werken, de boeren zijn erg sociaal. Ik zit in het bestuur van de Organic Goatmilk Cooperation waarbij ongeveer 25 biologische geitenboeren in Nederland en België zijn aangesloten. De coöperatie haalt de geitenmelk op en verhandelt deze. Zo houden we feeling met de markt."

"Ons toekomstplan is om op een simpele manier uit te breiden naar duizend geiten, zodat onze zoon het bedrijf gemakkelijker kan overnemen en ik aan mijn oude dag kan denken."

Waarom bent u lid van LTO Noord?
"Het is goed om een stem richting de politiek te hebben. Politici weten heel veel, maar niets van de landbouw. Daarom ben ik erg blij dat er lobbyisten in Den Haag en Brussel zitten. Zij worden vaak ondergewaardeerd, maar doen heel goed werk."

Wat doet LTO Noord-afdeling Westerwolde?
"De afdeling is bezig met de ontkoppeling van de zetmeelsteun. Verder heeft ze veel contacten met Duitsland, dat is hier vlakbij. Bovendien zet ze zich in om de burger meer bij het platteland te betrekken. De fietstocht die de afdeling onlangs organiseerde, viel in het water, maar was heel gezellig."

"Ik ga niet zo vaak naar afdelingsbijeenkomsten. Het melken van geiten is tijdrovend en dan is het vaak alweer te laat om er naartoe te gaan. Het is wel jammer, want voor de mensen in het bestuur is het belangrijk dat er leden komen."

Wat doet LTO Noord in uw sector?
"De sector houdt zich bezig met de Q-koortsaffaire. Dat is natuurlijk iets verschrikkelijks. En achteraf had dat wellicht anders gemoeten. Q-koorts is niet iets van de laatste jaren, maar van alle dag. Mijn gevoel hierbij is dubbel. Aan de ene kant was er een middel om zieke dieren uit te selecteren, maar dat was niet toegestaan. Aan de andere kant wil je als sector de consument ook een beetje rustig houden, met de mkz-crisis nog vers in het geheugen."

Wat wilt u LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk meegeven?
"Betrek de consument meer bij de land- en tuinbouw. Dat gebeurt nu al, maar kan nog beter. Haal meer boeren over de streep om hun bedrijf open te stellen voor de mensen. Daar draait het uiteindelijk om. Want het is de consument die je van je product moet afhelpen. Regelmatig geef ik rondleidingen aan basisscholieren. Dat vergeten ze nooit weer."

Wilt u nog wat kwijt?
"Ik vind het knap dat er altijd weer mensen zijn die zich beschikbaar stellen voor een bestuursfunctie, of dat nou voor een afdeling is of voor een vakgroep. Bedrijven worden steeds groter en mensen hebben steeds minder tijd. Ik heb daarom alle waardering voor bestuurders."

Naam: Heinie Alting (53)
Bedrijf: Biologische melkgeitenhouderij
Plaats: Sellingen (Groningen)
Lid van LTO Noord sinds: 1988

Bron: Nieuwe Oogst via website LTO Noord
Publicatiedatum: