Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanhoudende regen zorgt voor overlast op melkveehouderijen

"Grote ellende, bagger en zwemmen hier"

Tholen - Noord, zuid, oost of west, in heel Nederland gaat de weidegang van koeien door het natte weer van de afgelopen dagen een stuk lastiger. Gisteren (16 juli) viel er op Biologisch Melkveebedrijf Bruggert in Enschede nog 50 millimeter water. Dinand Bruggert: "De lage stukken in de wei zijn nu echt een modderpoel. Op deze manier is het grote ellende, bagger en zwemmen hier."Dat de koeien natte poten krijgen is niet het enige nadeel dat de melkveehouders ondervinden. Zo moet het gras bij Felix Huntjes van Biologisch melkveebedrijf Natuurlijk Felix in Schin op Geul nodig gemaaid worden. En het gerststro laat op zich wachten omdat zijn leverancier niet met de combain het veld op kan. "Hij heeft nog wel vier dagen zon nodig voordat hij de gerst binnen kan halen. Zo lang moet ik ook wachten op mijn stro."Een ander probleem is de voeding van de koeien. Krijgen ze normaal rond deze tijd genoeg voedingstoffen uit het gras in de weide, nu moeten ze worden bijgevoerd. Arie van den Berg van Hoeve Ackerdijk uit Schipluiden heeft zijn nieuwe oogst voer al aangebroken om bij te kunnen voeren. Op de natte veengrond rond Rotterdam vertrappen zijn koeien de weide momenteel: "Op deze manier heb ik veel meer oppervlakte nodig om de koeien te weiden. Door het bijvoeren gaat de melkproductie ook achteruit."


Erve Hof Brunink Is een Boerderij gelegen in natuurgebied Het Groot Brunink ten zuiden van Enschede. Het bedrijf word gepacht van Landschap Overijssel door de familie Bruggert.

Datzelfde ziet Dinand Bruggert ook. "Het kost me gewoon melk. In de weide eten ze het best, nu voer ik ze bij uit ronde balen voer. Het kuilvoer kan ik nog niet gebruiken, dat is voor de winter. We zorgen dat de koeien geen honger hebben, maar optimaal voor de melkproductie is het niet. Daarbij maak ik ook extra kosten qua krachtvoer en de tijd dat ik er in moet steken. Nu het eindelijk zomer is zou je het liefst willen dat de koeien buiten lopen."

In Drachten lijkt Durk Oosterhof er nog het best af te komen op zijn melkveehouderij Obio. "Vorige week woensdag is er in één ochtend een kleine 40 millimeter gevallen en vanaf toen is het land erg nat geworden. De koeien lopen nog steeds dag en nacht buiten, maar niet meer op alle percelen. Ik moet nu echt uitzoeken waar ik ze kan weiden. Tot nu valt het dus mee, maar als het donderdag weer zo veel gaat regenen, zoals verwacht, dan kom ik wel in de problemen. We hopen daarom op mooier weer volgende week."


De weide van Obio, toen het gras er nog goed bij lag.

Bij Felix Natuurlijk in Limburg kunnen de koeien kiezen of ze buiten of binnen staan. "We werken met een vrijwillig systeem en gebruiken daarvoor een melkrobot. Met de regen zie je dat ze meer binnen staan of je ziet de koeien naar binnen komen lopen zodra het begint te regenen. We hebben ook wat hoge bomen waar ze kunnen schuilen, daar kruipen ze nu graag onder."


Felix Huntjes bij zijn koeien

Persoonlijk heeft de regen ook gevolgen. Felix: "We zouden wel even weg willen met het gezin, maar dat wordt lastig. Wanneer het straks mooi weer wordt, kunnen we niet meer weg, omdat we dan wel voor een week werk hebben liggen wat ingehaald moet worden."

Ondanks alle ellende blijven de boeren nuchter wachten op mooier weer. Arie van den Berg: "Mijn vader zei vroeger altijd: Er groeit elk jaar evenveel gras. Dus na deze natte periode komt er straks vast weer een droge tijd. Zo gaat het altijd."

Voor meer informatie:

Felix Huntjes
www.natuurlijkfelix.nl

Arie van den Berg
www.hoeveackerdijk.nl

Dinand Bruggert
www.hofbrunink.nl

Durk Oosterhof
www.obio.nl