Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weiden van productiegroepen mogelijk gemakkelijker met selectiebox

Eén van de knelpunten bij weidegang is het weiden van verschillende productiegroepen naast elkaar op hetzelfde tijdstip. Een selectiebox maakt het mogelijk de geiten overdag gezamenlijk te weiden en na het melken weer in groepen op te splitsen.

Een aantal geitenhouders lost het probleem op door in het weideseizoen het aantal productiegroepen zoveel mogelijk te beperken. In het streven naar meer wintermelk en meer duurmelken is dit op veel bedrijven echter zeer moeilijk.

Ervaringen zomer vorig jaar

Met Toon de Bie van Elda (automatiseringsberdrijf), Jan van Tilburg uit Oude Tonge en Johan Platerink uit Laren is gekeken of een selectiebox het mogelijk maakt de geiten overdag gezamenlijk te weiden waarna ze na het melken weer in groepen worden opgesplitst. De selectiebox heeft vorig jaar op het bedrijf van Johan Platerink gedraaid. Na wat kinderziektes draaide de box naar behoren maar Johan moest elke keer na het melken toch nog een aantal geiten handmatig door de selectiebox duwen.

Selectiebox in werking bij Jan en Aafke van Tilburg

Dit jaar is de selectiebox bij Jan en Aafke van Tilburg geplaatst. De box staat achter de nieuwe carrousel melkstal en de geiten worden na het melken makkelijk weer in groepen ingedeeld. Jan van Tilburg: "De geiten waren heel snel gewend aan de selectiebox. Ze hebben er eerst een paar keer met open hekjes doorgelopen. Daarna zijn we gaan selecteren met de hekjes in werking. Hierbij hebben we de geiten nauwelijks hoeven helpen. In het begin stroopte de ruimte af en toe vol voor de selectie poort, maar na een aantal dagen ging het net zo vlot als het melken. Nu komen er ook af en toe jonge geiten bij en deze gaan ook allemaal uit zichzelf door de selectiepoort. Eén keer in de week wegen we de geiten er ook mee. Dan is de capaciteit wel wat minder, omdat de geiten er dan even in moeten blijven staan. Sinds de start gaan de geiten twee keer per dag gelijk na het melken door de selectiepoort. Ze worden dan in drie groepen gesorteerd; 1 voor bij de bok, 1 voor de duurmelkers en 1 voor de nieuwmelkte. Overdag loopt alles in één groep in de wei en 's nachts zitten ze in drie verschillende groepen met aangepast rantsoen. Als er geiten voor een aparte behandeling geselecteerd moeten worden, proberen we het zo in te plannen dat we ze tijdens het melken met de selectiepoort apart zetten. De selectiebox wordt aangestuurd door de pc. Er wordt nu aan gewerkt om dat te integreren in EGAM (managementprogramma), zodat je heel makkelijk groepen kunt maken of wijzigen."

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: