Biologische geitenboerderij de Mekkerstee te Ouddorp heeft een heerlijke biologische geitenkaas met zeewier gemaakt. Het is daarmee de eerste biologische kaas met zeewier in Nederland. In de kaas is gebruik gemaakt van zeepeterselie, een combinatie van de zeewieren dulse en zeesla. Het Franse zeewier wordt geleverd door Your Well, importeur van het merk Algoplus. Het zeewier geeft de kaas een licht zilt karakter en een leuke 'gespikkelde' uitstraling. Deze unieke kaas is al verkrijgbaar in de betere horeca- en delicatessenwinkels. Voor meer informatie: www.demekkerstee.nl.
Your Well, importeur van de Franse Algoplus zeewier producten, vorig jaar gestart met de distributie van producten op basis van zeewier, is constant op zoek naar partners die mooie producten kunnen maken van zeewier. Zo verdeelt Your Well sinds kort ook azijn en mosterd met zeewier uit de Oosterschelde. Deze Zeeuwse streekproducten, gemaakt volgens oud recept op ambachtelijke wijze, zonder kunstmatige of andere toevoegingen zijn de allereerste voedingsproducten met Nederlands zeewier. Het zeewier (zeesla) in de producten, geteeld op de 'zeeboerderij' van de Wageningen Universiteit bij de Schelphoek in de Oosterschelde, geeft de mosterd en azijn een aangenaam zilt karakter. Daarnaast heeft Your Well lang houdbare zeewierproducten in specerijvorm (onder andere zeesla, dulse, zeepeterselie, wakame, en nori), als spreads (met Sint Jacobsschelp en tapenade) en als conserven (onder andere zeespaghetti en zeekraal). Meer informatie is te vinden op www.algopluszeewier.nl.
"Zeewier is de groente van de toekomst. Wanneer in 2050 de wereldbevolking is toegenomen tot 9 miljard mensen hebben wij bij ongewijzigde consumptiepatronen en landbouwmethoden twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie. Kortom, we moeten wereldwijd de agroproductie verdubbelen, maar natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu. De vraag is: kan dat? Het antwoord is in principe 'ja', mits we ons richten op economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Zeewier biedt die mogelijkheid: het bevat alle gezonde voedingsstoffen die nodig zijn, het is lekker en er is op zee voldoende ruimte om het te verbouwen", aldus Kees Boender, oprichter van Your Well.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-25 Voederbomen voor bio-melkgeiten
- 2022-05-25 Arla-melkprijs voor juni 2022 stijgt met vijf cent per kilogram
- 2022-05-23 Kaasmaker de Vijfsprong gaat met pensioen
- 2022-05-17 22 mei open dag bij biologische boerderij in de Wynzer Polder
- 2022-05-17 Drogestofprijzen biologisch voorjaarsgras 10 cent omhoog
- 2022-05-16 "Ontzettend goede compost voor het land"
- 2022-05-11 Boer Guus lanceert verse biologische grasmelk
- 2022-05-10 'Coronageitjes' moeten wennen aan drukte op Amsterdamse boerderij
- 2022-05-10 Met één maatregel red je als melkveehouder de weidevogel niet
- 2022-05-04 Hoeveel drijfmest heeft maïs op scheurgrond nodig?
- 2022-05-03 15 mei: open dag bij Veld en Beek
- 2022-05-02 "Biologisch boeren moet je durven!"
- 2022-04-29 Kunstwerken op silo's van Koeientuin Kraanswijk
- 2022-04-29 Friesland: 50.000 euro subsidie voor bescherming weidevogelnesten en -kuikens
- 2022-04-28 Henri Willig benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
- 2022-04-28 Biologische melkprijs Eko-Holland stijgt met €1,25
- 2022-04-26 FrieslandCampina-biologische garantieprijs €1,75 omhoog in mei
- 2022-04-22 Afrekenbare stoffenbalans moeilijk vorm te geven
- 2022-04-15 Hoe boer Piet uit handen bleef van het kapitaal
- 2022-04-14 Resultaten van de Kringloopwijzer 2019 en 2020