

Henk in Papoea-Nieuw-Guinea
Uniek is dat elk vanillestokje van Vanille B.V. afzonderlijk vacuüm verpakt wordt. "Daardoor kan de vanille veel makkelijker verwerkt worden door koks. Ook is een groot voordeel dat de vanille dankzij deze speciale verpakking drie tot vier jaar houdbaar is." De houdbaarheid wordt verlengd doordat het bijzondere plastic uit zeven lagen bestaat en vocht-, olie-, lucht- en waterdicht is.
Mede dankzij deze verpakkingen steeg de vraag naar de vanille zeer snel, zeker toen ook Albert Heijn interesse toonde. "In Papoea-Nieuw-Guinea was het niet mogelijk om dergelijke hoeveelheden te produceren. De mensen moeten echt over een bepaalde discipline beschikken omdat de vanilleteelt zo arbeidsintensief is. Daarom heb ik eerst goed naar de landsaard gekeken en besloot ik naar India uit te wijken, om precies te zijn naar de heuvels bij Shimogga in Karnataka." Het begon als een hobby, maar dit is volgens Henk nu toch een beetje uit de hand gelopen. "Het is vooral erg leuk omdat vanille zo'n boeiend product is. Het is een ontzettend gespecialiseerd en arbeidsintensief proces."

De projectleider van het project in India
Henk bezoekt de Indiase vanilleplantages twee keer per jaar. "Ik moet het zo af en toe gewoon met eigen ogen zien. Dan merk je ook pas goed wat je precies voor die mensen kunt betekenen. Stapje voor stapje gaan we vooruit. Bijvoorbeeld door een schuur te bouwen met netten die insecten buiten houden." Een belangrijk doel is om het fermentatieproces verder te professionaliseren. "Dit moet echt een stapje omhoog, ik wil hetzelfde kwaliteitsniveau als in Madagaskar bereiken. Maar omdat vanilleteelt zo'n vak apart is zal het nog wel een paar jaar duren voordat deze verbetering gerealiseerd kan worden."

Rainforest Alliance
De vanille is biologisch gecertificeerd door de Indiase controle-instantie Lacon. Ook wordt dit jaar gestart met het Rainforest Alliance-traject. "Daardoor zal blijken wat er allemaal nog beter kan. Dit is overigens wel een langdurig proces." Henk ziet de toekomst van biologisch zonnig tegemoet. "De toekomst is biologisch. Dit komt simpelweg doordat de grote jongens op de markt de trend zetten. Bedrijven die over twintig jaar niet duurzaam zijn, hebben geen bestaansrecht meer. Het moet echt uit hun hart en ziel komen."
De vanilleboon.
Voor meer informatie:
Henk Kroon
Vanille B.V.
Haagsemarkt 1
4813 BA Breda
06 53993170
[email protected]
www.vanille.eu