Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Onze vanille is dankzij de speciale verpakking 3 tot 4 jaar houdbaar"

Vanille B.V.: bio-vanille direct van Indiase boeren

Tholen – Henk Kroon van Vanille B.V. heeft in 2004 microkredieten verstrekt aan een aantal individuele boeren en coöperaties in Papoea-Nieuw-Guinea. "Dit project steunde de boeren om van koffieteelt naar vanille over te gaan. Ik werd hiervoor gevraagd en dacht: waarom ook niet?" In 2006 besloot Henk uiteindelijk om zelf naar Papoea-Nieuw-Guinea af te reizen om zo met eigen ogen te zien wat er gebeurde. "Ik heb daar een projectleider aangesteld en in Nederland vond ik in Verstegen Spices & Sauces een goede afnemer, waardoor het balletje echt ging rollen."


Henk in Papoea-Nieuw-Guinea

Uniek is dat elk vanillestokje van Vanille B.V. afzonderlijk vacuüm verpakt wordt. "Daardoor kan de vanille veel makkelijker verwerkt worden door koks. Ook is een groot voordeel dat de vanille dankzij deze speciale verpakking drie tot vier jaar houdbaar is." De houdbaarheid wordt verlengd doordat het bijzondere plastic uit zeven lagen bestaat en vocht-, olie-, lucht- en waterdicht is.

Mede dankzij deze verpakkingen steeg de vraag naar de vanille zeer snel, zeker toen ook Albert Heijn interesse toonde. "In Papoea-Nieuw-Guinea was het niet mogelijk om dergelijke hoeveelheden te produceren. De mensen moeten echt over een bepaalde discipline beschikken omdat de vanilleteelt zo arbeidsintensief is. Daarom heb ik eerst goed naar de landsaard gekeken en besloot ik naar India uit te wijken, om precies te zijn naar de heuvels bij Shimogga in Karnataka." Het begon als een hobby, maar dit is volgens Henk nu toch een beetje uit de hand gelopen. "Het is vooral erg leuk omdat vanille zo'n boeiend product is. Het is een ontzettend gespecialiseerd en arbeidsintensief proces."


De projectleider van het project in India

Henk bezoekt de Indiase vanilleplantages twee keer per jaar. "Ik moet het zo af en toe gewoon met eigen ogen zien. Dan merk je ook pas goed wat je precies voor die mensen kunt betekenen. Stapje voor stapje gaan we vooruit. Bijvoorbeeld door een schuur te bouwen met netten die insecten buiten houden." Een belangrijk doel is om het fermentatieproces verder te professionaliseren. "Dit moet echt een stapje omhoog, ik wil hetzelfde kwaliteitsniveau als in Madagaskar bereiken. Maar omdat vanilleteelt zo'n vak apart is zal het nog wel een paar jaar duren voordat deze verbetering gerealiseerd kan worden."



Rainforest Alliance

De vanille is biologisch gecertificeerd door de Indiase controle-instantie Lacon. Ook wordt dit jaar gestart met het Rainforest Alliance-traject. "Daardoor zal blijken wat er allemaal nog beter kan. Dit is overigens wel een langdurig proces." Henk ziet de toekomst van biologisch zonnig tegemoet. "De toekomst is biologisch. Dit komt simpelweg doordat de grote jongens op de markt de trend zetten. Bedrijven die over twintig jaar niet duurzaam zijn, hebben geen bestaansrecht meer. Het moet echt uit hun hart en ziel komen."


De vanilleboon.

Voor meer informatie:

Henk Kroon
Vanille B.V.
Haagsemarkt 1
4813 BA Breda
06 53993170
info@vanille.eu
www.vanille.eu