Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw stelsel voor verantwoorde mestafzet

Er komt een nieuw stelsel voor een verantwoorde mestafzet en verplichte mestverwerking. Dat is het gevolg van een wijziging van de Meststoffenwet die onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Veehouders mogen straks niet meer mest produceren dan ze op eigen grond en via vaste contracten kwijt kunnen. Elke veehouder die meer mest produceert dan hij op eigen grond kwijt kan, wordt verplicht een deel van de overschotmest te laten verwerken tot een product dat geen dierlijke mest meer is (bijvoorbeeld kunstmestvervangers) of te exporteren (al dan niet na bewerking).

Duurzaam evenwicht

De bedoeling is hierdoor een duurzaam evenwicht te realiseren tussen mestproductie en mestafzet. Het systeem is uitgewerkt in overleg met de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders en loonwerkersorganisatie Cumela. Het kabinet vindt dat het nieuwe stelsel, meer dan het huidige systeem van productierechten voor dieren, het bedrijfsleven uitdaagt tot innovatie op het vlak van milieu en duurzaamheid. Het is de bedoeling dat het nieuwe stelsel op 1 januari 2013 in werking treedt.

Percentages vastgesteld

De omvang van het te verwerken deel van de mest wordt bepaald door de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Voor de jaren 2013, 2014 en 2015 heeft staatssecretaris Bleker voorlopige percentages per regio inmiddels bekend gemaakt.
Publicatiedatum: