Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bleieren: Erkend Veluws Streekproduct

Blije en gezonde kippen op De Lankerenhof

Tholen - Dertien jaar geleden was het omschakelen naar een biologische pluimveehouderij nog pionieren geblazen. Chris en Marjanne Borren begonnen in 1999 met omschakelen van De Lankerenhof: "We ontdekten na verloop van tijd dat er een heel ander soort management nodig was."



Er was in de beginjaren voor Chris en Marjanne weinig kennis beschikbaar. "Nu zijn er 1,5 miljoen biologische kippen in Nederland, toen nog maar 200.000", vertelt Chris. De tips waar hij het mee moest doen waren simpel. "Er werd gezegd dat je gewoon minder kippen in stal moest houden, biologisch voer moest geven en de snavel van de kippen mocht er niet meer afgehaald worden. Wij kwamen er snel achter dat de kippen zich anders gingen gedragen door de ruimte en de grotere lichtinval welke ze kregen. De kippen werden erg actief. In de donkere stal werden de kippen apathisch gemaakt en nu kwamen ze eigenlijk opnieuw tot leven."

De Lankerenhof is een biologisch legpluimveebedrijf met 6.000 opfokhennen en 12.000 leghennen. In en rond de stallen hebben de hennen alle ruimte om zich natuurlijk te gedragen. De kippen kunnen scharrelen, eten, drinken, rusten en eieren leggen. Het voor Nederland nog unieke houderijconcept is erop gericht het milieu zo min mogelijk te belasten.

De omschakeling in 19999 vroeg een nieuwe manier van bedrijfsvoering, ontdekte Chris. "Wanneer de omstandigheden niet zo zijn dat de kippen hun natuurlijke activiteiten kunnen ontplooien, gaan ze stressgedrag vertonen. Kippen willen van nature graag scharrelen, stofbaden en voer pikken. Daar was in het begin onvoldoende ruimte voor en dat ging niet goed." En omdat hun snavels niet geknipt waren konden ze elkaar aanvallen. "Het resultaat was kale kippen en zelfs kannibalisme waarbij de ene kip de ander doodde. Door de stress werden de kippen ook zwak en daardoor eerder ziek. Door gebrek aan ervaring in de bio-kleinveehouderij liepen we tegen deze problemen aan. We ontdekten dat er voor het houden van biologische kippen een heel ander management nodig is dan bij gangbaar."


De nieuwe opfokstal voor jonge kippen

Inmiddels hebben Chris en Marjanne hun bedrijf naar eigen inzicht kunnen inrichten. Dit inzicht is gebaseerd op jarenlange ervaring en studie van de dieren. De kippen worden op het bedrijf zelf in 17 weken opgefokt en leren van jongs af aan al hetzelfde gedrag te vertonen als in de grote stal mogelijk is. Zo strooit Chris met regelmaat biologische potgrond in de stal van de kuikens. "De potgrond van Bio-Kultura zit vol eetbare stoffen. De grond heeft een gezonde bacteriecultuur en bevat veel sporenelementen. De kuikens kunnen er heerlijk in wroeten en bouwen zo op een veilige manier een natuurlijke weerstand op."


Rechts strooit Chris de biologische tuinaarde van Bio-Kultura (links) in de opfokstal.

De kuikens komen binnen op dag 1 van hun leven en gaan na 18 maanden naar de slachterij. Na 17 weken gaan ze naar de legstal. Deze periode is een cruciale periode. "Doordat we de kippen zelf opfokken is de stress bij de overgang naar de legstal erg laag. Onze opfokstal is erg licht. De kippen wennen daardoor aan buitenlicht en we kunnen met de hoeveelheid licht sturing geven aan hun leggedrag. Wij willen de kippen niet te jong in productie hebben. Nu spelen we zo met het aantal lichturen per dag dat de kip een paar weken na de verhuizing naar de legstal begint met eieren liggen."


Links een bovenaanzicht van de opfokstal. Rechts de nieuwe legstal.

Eenmaal in de legstal - de omgebouwde kooistal of de nieuwe stal - hebben de kippen het goed op De Lankerenhof. De kippen hebben door hun opvoeding op het bedrijf totaal geen last van verhuisstress. Eenmaal gewend aan de nieuwe stal vinden ze gemakkelijk hun weg naar buiten. Het koppel dat nu op de boerderij aanwezig is, spant de kroon wanneer het gaat om activiteit ontplooien: "Deze kippen komen overal. Ze springen met gemak via het dak over de omheining en vinden hun weg over het erf, de inmiddels kaalgepikte tuin en zelfs de tractor zijn geliefde plekken voor onze kippen."



Het welzijn van de kippen lijkt haar vruchten af te werpen bij de afzet. De kwalitatief goede eieren zijn sinds mei namelijk Erkend Veluws Streekproduct. Het is dan ook niet voor niets dat Chris en Marjanne hun eieren 'Bleieren' genoemd hebben: "Gewoon, omdat onze kippen blije en gezonde kippen zijn."

Voor meer informatie:

Chris en Marjanne Borren
De Lankerenhof
Lankerenseweg 18
3781 NB Voorthuizen
0342 473337
info@lankerenhof.nl
www.lankerenhof.nl