Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Lijkt alsof we in Nederland de reguliere sector geen concurrentie willen aandoen"

Aurora druk met bouw expeditiecentrum in Duitsland

De biologische kaasmaker Aurora is gevestigd in Ven-Zelderheide, aan de Duitse grens. Dat lijkt voor de export uitermate gunstig, maar toch is Aurora druk met een expeditiecentrum over de grens. "Voldoende ruimte en medewerking van de overheid", verklaart eigenaar Harry ten Dam. "We brengen eerst de opleg van de kazen naar die nieuwe vestiging over en dan de expeditie. Uiteindelijk zal het complete bedrijf, inclusief de kaasmakerij, langzaamaan die richting op worden verplaatst."

Aurora verwerkt wekelijks ruim 100.000 liter melk. De Gelderse Achterhoek levert veel biologische melk, evenals het Duitse Niederrhein-gebied. "De capaciteit blijft beperkt tot de beschikbaarheid van biologische melk, het behoud van persoonlijk overzicht van de kaasmaker en het zicht op het doen en laten van je afnemers. Het etiket biologisch verdien je met je hele keten, van koe tot tafel."


Harry ten Dam en zijn zoon Tim

Omschakeling

"Willen we meer mensen biologisch laten genieten, en dat zegt de overheid te willen, dan moeten we de overstap voor de boeren van regulier naar biologisch vergemakkelijken. Je hebt immers twee jaar nodig om de omschakeling te realiseren. Een behoorlijke omschakelingspremie compenseert die tijdelijke dip en daarmee neem je voor de boer het grootste risico weg. Vertaal het in een belastingvoordeel. Het is er even geweest, maar uiteindelijk weer verdwenen. Jammer en niet conform het streven van de overheid. Beweren en daadwerkelijk doen, het blijven twee verschillende dingen", meent Ten Dam.

Rol overheid

"Een lager BTW-tarief op bio zou niet alleen een belangrijk voordeel opleveren, maar ook een signaal afgeven naar de samenleving en de markt. Dan ziet iedereen dat de overheid ook daadwerkelijk achter gezond en natuurlijk eten staat. Zonne-energie is vergelijkbaar. Groene energie moet de toekomst worden, maar Nederland lijkt niet volledig achter zonne-energie te staan. In Duitsland gingen overheid en bedrijfsleven er niet zo zuinig tegenaan en zie het resultaat: veel meer groene energie. Het installeren van zonnepanelen is voor alle partijen aantrekkelijk gemaakt. Hier lijkt het alsof we de reguliere sector geen concurrentie willen aandoen. Wil je duurzaam, dan moet je er voor gaan. Met alle middelen en maatregelen die het aantrekkelijk maken."

Bron: Berichten Buitenland
Publicatiedatum: